Οι συμβολικές μορφές του Δημήτρη Σκουρογιάννη

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου», παρουσιάζει τη νέα ενότητα έργων του Δημήτρη Σκουρογιάννη «Ομοιοκαταληξίες». Επιμέλεια έκθεσης Στρατής Πανταζής, ιστορικός τέχνης.
Στα έργα του Δημήτρη Σκουρογιάννη το χρώμα, οι γραμμές και οι υλικότητες ζευγαρώνουν με μύθους και παραμύθια όπως αυτά της Περσεφόνης, της Πριγκίπισσας με το μπιζέλι, της Πεντάμορφης και του Τέρατος. Συνομιλούν μαζί τους, «ομοιοκαταληκτούν» ή συγκρούονται με την αφηγηματική παράδοση. Δημιουργούν ιστορίες που μιλούν για το σήμερα, ιστορίες χωρίς τέλος.


Πριγκίπισσα που κοιμάται, 2022-2023, κεφαλάρι από παλιό κρεβάτι [ξύλο, αφρώδες γέμισμα, καπιτονέ σατέν με ντυμένα κουμπιά], θραύσματα αντικειμένων από πορσελάνη, ύφασμα επικολλημένο σε ξύλο, δεμάτι από χορτόσχοινο, μεταλλικά κουμπιά, βαμβακερό και ακρυλικό τούλι, βαμβακερές κλωστές, ακρυλικά, 97,5 x 124,5 x 12,5 εκ.

Στις Ομοιοκαταληξίες, όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, «ανακαλύπτουμε ξανά τα στοιχεία που συγκροτούν το εικαστικό λεξιλόγιο του Σκουρογιάννη. Το σχέδιο και το χρώμα συναντούν την γλυπτική, το assemblage, το readymade, τη φωτογραφία, το κολάζ, το κέντημα στο τούλι καθώς και την γραφή. Ο όγκος των τρισδιάστατων υλικών και αντικειμένων, στα πίσω επίπεδα των έργων του, «φιμώνεται» από το κεντημένο τούλι, το οποίο σχολιάζει, συμπληρώνει ή αντιπαραβάλλεται στο υπό ανάπτυξη μορφολογικό και εννοιολογικό περιεχόμενο του εκάστοτε έργου. Τα διαφορετικά επίπεδα επικαλύπτουν το ένα το άλλο και όλα μαζί συνθέτουν την τελική εικόνα».

…και Κόρη 2, 2023, υφάσματα, ύφασμα επικολλημένο σε χαρτόνι,θραύσματα αντικειμένων από πορσελάνη, φυτικές ίνες, σχοινί, βαμβακερό και ακρυλικό τούλι, βαμβακερές κλωστές, ακρυλικά, 97 x 137 x 9 εκ. (λεπτομέρεια)


Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Αισθητικής και Φιλοσοφίας Θωμάς Συμεωνίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το έργο του Δημήτρη Σκουρογιάννη θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένας ανθρωπολογικός και πολιτισμικός στοχασμός, ως μια προσπάθεια να συναρμολογηθούν διαφορετικές εκδοχές μιας ενιαίας, συνθετικής εικόνας της αντιπαράθεσης και της συμφιλίωσης με την πολλαπλή ιδέα του θανάτου. Ο Σκουρογιάννης κατασκευάζει συμβολικές μορφές μέσα από μια μυθοπλασία της υλικότητας που αναπτύσσεται στις τρεις διαστάσεις. Διαφορετικά υλικά διευθετούνται μαζί υφαίνοντας ταυτόχρονα το κοινό, οντολογικό νήμα που διατρέχει την πρακτική του».

Event Information
ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη,2 Νοεμβρίου,19.00
Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη 12.00 – 18.00 Σάββατο 12.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

Last modified: 01/11/2023