Οι πρωταγωνιστές του Εμμανουήλ Μπιτσάκη

Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki παρουσιάζει ως τις 6 Φεβρουαρίου τη νέα ατομική έκθεση του Εμμανουήλ Μπιτσάκη «The Pursuit of Happiness».
Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης μετράει στο βιογραφικό του οκτώ και πλέον ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων και την έκθεση Faces Of The Uigur Through Song & Dance την οποία πραγματοποίησε στη National Portrait Gallery του Λονδίνου το 2009 ως νικητής του περίφημου βραβείου BP Travel Award.

The Demolition of the Colossus of Rhodes, 2020, ακρυλικά σε καμβά, 22,5×16,5εκ.

Γνωστός στην Ελλάδα για τα έργα του τα οποία παντρεύουν τις αφηγηματικές σκηνές με την προσωπογραφία επάνω σε καμβάδες-μινιατούρα, ο Μπιτσάκης χρησιμοποιεί τεχνικές μικρογραφίας διαφόρων ειδών και προελεύσεων εμπνευσμένες από τα μεσαιωνικά χειρόγραφα, τις αγιογραφίες της Κρητικής Σχολής, τα πορτρέτα-φυλαχτά της πρώιμης Αναγέννησης, τις εικονογραφήσεις εκδόσεων από την Περσία, την Κίνα και την Ινδία, κ.ο.κ.
Τα θέματά του μοιάζουν με πολύτιμα κολάζ σύνθετων αναφορών τα οποία δομούνται πάνω σε ένα απόλυτα τεκμηριωμένο (για τον ίδιο) σύστημα λογικής και τα οποία επιχειρούν να βάλουν σε τάξη τον παραλογισμό της καθημερινότητας. Στη μάχη του κατά του παραλόγου το εικονογραφικό του σύστημα στήνεται σαν ένα κατακερματισμένο σκηνικό το οποίο εγκαθιστά στο ίδιο “καρέ” ακόμη και απρόσμενα ή εννοιολογικά ασύμβατα μεταξύ τους πρόσωπα και πράγματα.

Sissi, 2019, λάδι σε ξύλο, 22,5×9,5εκ.

Οι πρωταγωνιστές του Μπιτσάκη (πολιτικοί, μουσουργοί, βασιλείς, εφευρέτες, προσωπικότητες που λιμνάζουν στο συλλογικό ασυνείδητο, αγύρτες τις ιστορίας, φυτά, ζώα, ο ίδιος ο καλλιτέχνης, κ.ο.κ.) εμφανίζονται ταυτόχρονα μνημειοποιημένοι και αποδομημένοι, συμπαθείς και απαξιωμένοι να υπερασπίζονται ή να υποθάλπουν την υπόστασή τους πλάι σε υβριδικά αρχιτεκτονήματα και απροσδιόριστα πολεοδομικά περιβάλλοντα, άλλοτε αρχαία και άλλοτε φουτουριστικά ή υπερσύγχρονα σε ένα χαρακτηριστικό mise-en-scène που μέσα από μία ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεία της τέχνης και της ιστορίας συνθέτουν ένα χιουμοριστικό ή και καυστικό, φαινομενικά τυχαίο αλλά εν τέλει στρατηγικά μελετημένο ανακάτεμα που αντανακλά τον παραλογισμό αυτού του κόσμου.

Event Information

CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY, Π. Αναγνωστοπούλου 42, Κολωνάκι 10673 Αθήνα
Εγκαίνια: Εγκαίνια: Σάββατο, 24 Οκτώβρη 11.00 – 17.00
Διάρκεια έκθεσης: ως τις 6 Φεβρουαρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 15.00, 17.00 – 20.00 Σάββατο: 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ. Fax +30.210.3390833, info@can-gallery.com”com  www.can-gallery.com
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας για την υγεία των επισκεπτών σας παρακαλούμε να φοράτε μάσκα κατά την είσοδο στον χώρο.
Οι εικόνες των έργων ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί CAN Christina Androulidaki
Για μια εικονική περιήγηση στην έκθεσή μας, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.artsy.net/show/can-christina-androulidaki-emmanouil-bitsakis-solo-show-the-pursuit-of-happiness

 

Last modified: 22/01/2021