Οι «Προσωρινές Προσωπικότητες» της Έλμας Τσαρούχη

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται τη νέα χρονιά με την ατομική έκθεση της Έλμας Τσαρούχη, «Προσωρινές Προσωπικότητες». Η έκθεση διαρκεί από τις 10 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου.
Τα έργα της έχουν ως βάση το ξύλο, το οποίο επεξεργάζεται ζωγραφικά, ενθέτοντας ποικίλα και ιδιαίτερα υλικά όπως μικρογλυπτά που η ίδια κατασκευάζει από μέταλλο ως άλλα κτερίσματα, υφάσματα, χειροποίητα χαρτιά και plexiglass. Απεικονίζουν τη «Γυναίκα» και τα διαφορετικά προσωπεία που «φορά» στη διάρκεια της ζωής της, φέρνοντάς μας αναμνήσεις των φαγιούμ, ιδωμένα όμως μέσα από τη δική της ξεχωριστή ματιά.
Η Έλμα Τσαρούχη αναφέρει χαρακτηριστικά για τη νέα της έκθεση:
«Η εργασία «Προσωρινές Προσωπικότητες» δίνει μορφή σε ένα φανταστικό μουσείο, τόπο συχνών επισκέψεων και αναπολήσεων. Οι γυναίκες με τις μάσκες έρχονται στο φως ως αρχαιολογικά ευρήματα μιας προσωπικής συλλογής, μορφές που συνδέουν μυθικές αφηγήσεις και σύγχρονα βιώματα. Οι γυναίκες παρουσιάζονται σε μια στιγμή της ζωής τους με μια συγκεκριμένη μάσκα.
Στη διάρκεια της ζωής της, κάθε γυναίκα βαδίζει στον ίδιο δρόμο, με προσωπικότητες που διαδέχονται η μία την άλλη. Σ’ αυτήν την πορεία, αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους αλλάζοντας μάσκες, μάσκες συμπεριφοράς σαν αυτές που φοράμε απέναντι στους άλλους.
Πολλαπλές μεταμφιέσεις, προσωρινές προσωπικότητες, χαρακτήρες και συναισθήματα.
Το προσωρινό όμως είναι οριακό. Ζούμε, δοκιμαζόμαστε και ωριμάζουμε, συνυπάρχουμε και υπάρχουμε μόνοι μας. Το προσωρινό περιέχεται στο μόνιμο. Έτσι και η προσωρινή προσωπικότητα είναι μέρος της μόνιμης προσωπικότητας* και συνδετικός τους κρίκος είναι η ψυχή».
*Η μόνιμη προσωπικότητα είναι το κομμάτι του εαυτού μας στο οποίο είναι αποτυπωμένες οι εμπειρίες που μεταφέρονται από τη μία ζωή στην επόμενη. Ο εσώτερος εαυτός μας.

[eventinfo]
Τεχνοχώρος – Αίθουσα Τέχνης, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου,20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 10 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2019
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 16.00, Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά με τηλεφωνικό ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 211 182 38 18, www.technohoros.org
[/eventinfo]

 

 

 

 

 

 

Last modified: 11/01/2019