Οι παγωμένες λέξεις της Nicole Dextras

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Icetypo-2H περιβαλλοντική καλλιτέχνιδα Nicole Dextras από τον Καναδά, δημιουργεί λέξεις φτιαγμένες από πάγο στην καρδιά των ευάλωτων και συχνά παγωμένων τοπίων.
Για την κατασκευή τους χρησιμοποιεί, ξύλινους σκελετούς γραμμάτων από 50 εκ.  μέχρι 2,5 μέτρα ύψος και στη συνέχεια τα γεμίζει με νερό και τα αφήνει στο ύπαιθρο για να παγώσουν.
Δύο εβδομάδες αργότερα, και αφού οι λέξεις έχουν γίνει συμπαγείς, η Dextras αφαιρεί τα ξύλινα πλαίσια και αφήνει τα παγωμένα γλυπτά της στο… έλεος του ήλιου. Τελικά οι λέξεις θα λιώσουν. Κι αυτό, όπως ισχυρίζεται η ίδια, υπονομεύει την ισχύ της αγγλικής γλώσσας και την εμπορική της σήμανση, απεικονίζοντας πόσο ευάλωτη είναι. Αυτές οι παγωμένες λέξεις έχουν δημιουργηθεί στη λίμνη Οντάριο, στον ποταμό Γιούκον, και στο κέντρο του Τορόντο.
Icetypo-5Η Dextras αξιοποιεί την ιδέα ότι μια λέξη ή σύνολο λέξεων που αντιπαρατίθενται σε ένα συγκεκριμένο σκηνικό μπορούν μεταδώσουν στους πολίτες ένα έντονο συναίσθημα και να τους ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε ενέργειες που απειλούν  το περιβάλλον. Τίποτα δεν είναι τόσο εντυπωσιακό, όπως η λέξη ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ φτιαγμένη από πάγο και διακοσμημένη με μπλε χρώμα τοποθετημένη απέναντι από έναν άσχημο, μισοτελειωμένο ορίζοντα της πόλης.
Η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί μια σειρά από στυλ, μεγέθη, και λέξεις για να ολοκληρώσει τα γλυπτά της, και λειτουργεί συχνά σε περιβάλλον τόσο κρύο που και ο φωτογραφικός εξοπλισμός της παγώνει. Το έργο VIEW στη λίμνη Οντάριο πήρε ένας ολόκληρο μήνα για να ολοκληρωθεί, και η προσπάθεια αυτή  χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση. Τα έργα αυτά, αν και προσωρινά, συμβολίζουν κάτι διαχρονικό – το πόσο εύθραυστες είναι οι λέξεις, οι έννοιες, η ζωή.

Icetypo-3

 

Icetypo-9

 

Icetypo-6

 

Icetypo-12

 

Icetypo-18

 

Icetypo-11

Last modified: 03/08/2014