Οι μυστικές διαδρομές του Ali Görmez

Την ατομική έκθεση «Diversity» του Γερμανού καλλιτέχνη Ali Görmez παρουσιάζει η αίθουσα τέχνης «Περιτεχνών Καρτέρης» από τις 7 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου. Παρουσιάζονται έργα μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων ζωγραφισμένων με ακρυλικά σε καμβά.
Την έκθεση επιμελείται ο Νορβηγός creative curator Kjell-Erik Ruud ο οποίος σημειώνει σχετικά: «Η ποικιλομορφία είναι μια συναρπαστική έκφραση που περιλαμβάνει τα πάντα μέσω της φύσης της. Η καλλιτεχνική γραφή του Ali Görmez μπορεί να πει κανείς ότι χρησιμοποιεί την ποικιλομορφία ως μέσον παραγωγής. Μερικές φορές μια τέτοια ποικιλομορφία μπορεί να είναι δυσβάσταχτη, αλλά αν το δείτε προσεκτικά και αφιερώσετε χρόνο για κάθε λεπτομέρεια, μπορεί να αισθανθείτε ότι έχετε χαθεί ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτετε μυστικές διαδρομές που σας οδηγούν μέσα στο έργο.

Parrot in green, acrylic on canvas, 80 x 120 cm

Ο Görmez εκφράζει έναν κόσμο που μοιάζει χαοτικός, αν και εξακολουθεί να έχει καλά χαραγμένα μονοπάτια, γεγονός που συχνά καθιστά πρόκληση να τον κατηγοριοποιήσεις με απλούς όρους. Το έργο μπορεί να προκαλέσει ορισμένα παράδοξα συναισθήματα ευχάριστης ενόχλησης, το αίσθημα κάτι δελεαστικού ή επιθυμητού που είστε επιφυλακτικοί να πλησιάσετε.
Στο έργο του ο Görmez παίζει με διάφορετικά είδη, παρέχοντας στον θεατή τόσο προφανή μονοπάτια που θέλει να ακολουθήσουμε, όσο και μονοπάτια που προσπαθεί προσεκτικά να κρύψει.
Ο Görmez εσκεμμένα προσφέρει γενναιόδωρα στον θεατή μια αντανάκλαση των αντιφατικών μονοπατιών μέσω των οποίων ταξιδεύουμε στην πραγματικότητα, αλλά στη συνέχεια τα κρύβει. Προσεγγίζοντας το έργο του, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα παράδοξα και να ακολουθήσουμε το δικό τους μονοπάτι μέσα από το οποίο υπάρχει μια αφήγηση για αυτή την πολύπλοκη κατασκευή».
Ο Ali Görmez γεννήθηκε το 1980 στην πόλη Bielefeld στην επαρχία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας. Ασχολείται με την τέχνη από μικρό παιδί και ξεκίνησε σχεδιάζοντας κινούμενα σχέδια. Εμπνευσμένος από τα έργα του Keith Haring, James Rizzi και Picasso, το στυλ που ακολουθεί είναι Pop Art.

Focky the duck (pink), acrylic on canvas, 100 x 120 cm

Η πρώτη του έκθεση πραγματοποιήθηκε στη γκαλερί Winterfeldt στο Βερολίνο το 2013. Πολλές εκθέσεις ακολούθησαν και μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι η τοιχογραφία 42 τετραγωνικών μέτρων που δημιούργησε για το κτήριο της Living Levels στην έκθεση East Side Gallery του Βερολίνου και την έκθεση Neue Horizonte Βερολίνου κτήριο Astoria. Αυτά σηματοδότησαν την αρχή μιας πολύ στενής σχέσης εργασίας με το Living Bauhaus Art Foundation.
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μοτίβα του Ali είναι οι χαρακτήρες των «Eddies». Πολλοί Eddies θα εμφανίζονται σε δημόσιους χώρους ως γλυπτά μεγάλου μεγέθους γύρω από το Βερολίνο τον Μάιο του 2019. Ο άλλος χαρακτηριστικός του χαρακτήρας είναι η πάπια «Going Quackers» που έχει μόνο ένα μάτι, δίνοντας το μήνυμα να επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα κάθε φορά. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και εκθέτει σε όλο τον κόσμο.

Event Information
ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣΗροδότου 5, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 7 Μαΐου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11. 00-20.00 Τετάρτη, Σάββατο, 11.00 – 14.30 Κυριακή – Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8239465, FAX 210 8820655, peritechnon@yahoo.gr , www.peri-technon.com

 

Last modified: 06/05/2019