Οι καθημερινές ιστορίες της Μαρίας Ραζή

Γράφει
η Ευανθία Τζιμούρτα

Καθημερινές εικόνες κοντά στη φύση και σε χώρους που οι άνθρωποι χαλαρώνουν δεσπόζουν στη νέα έκθεση της Μαρίας Ραζή «Καθημερινά και απρόοπτα» που παρουσιάζεται στην γκαλερί Περιτεχνών.

  •  Κυρία Ραζή η ζωγραφική σας μοιάζει να βγαίνει μέσα από μνήμες κοινών – καθημερινών προσώπων και γεγονότων. Ταπεινά και νοσταλγικά.

Δεν είναι τόσο η ατμόσφαιρα που αποπνέει νοσταλγία που με παρασύρει, όσο οι καθημερινές εικόνες που βιώνω ή παρατηρώ. Άθελα της ή όχι η μνήμη ανασύρει πρόσωπα και εικόνες είτε από το μακρινό παρελθόν είτε από το πιο πρόσφατο. Στην ζωγραφική μου «μπερδεύονται» και γίνονται ιστορίες αποτυπωμένες πάνω στον καμβά.ΜΑΡΙΑ ΡΑΖΗ

  • Βέβαια δεν έχετε εγκαταλείψει τις εικόνες της φύσης, την ομορφιά της αυλής, της παρέας, της χαλάρωσης

Μου αρέσει εξίσου να αποτυπώνω τις εικόνες της φύσης, μιας ιστορίας στην αυλή, την παρέα που κάπου χαλαρώνει, τα ζευγάρια που περπατούν με το μικρό στο καρότσι ή ο μοναχικός κύριος που κυκλοφορεί πάντα με το σκυλάκι του. Εικόνες από μια μικρή παραθαλάσσια πόλη ή από την Αθήνα!

  • Είναι γεγονός ότι η καθημερινή ζωή, οι σχέσεις των ανθρώπων ενέπνεαν πολλούς καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης

Η καθημερινή ζωή εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες. Στην τελευταία μου δουλειά είναι εμφανής και μάλιστα για πρώτη φορά τόσο έντονες οι αφηγήσεις παρουσία ανθρώπων σε οικείες στιγμές της καθημερινότητάς τους.ΜΑΡΙΑ ΡΑΖΗ

  • Διάβασα πρόσφατα ότι το  να βλέπεις μέσα από την τέχνη τον κόσμο γύρω σου είναι μια ξεχωριστή ικανότητα

Δεν ξέρω αν είναι ξεχωριστή ικανότητα. Επιδιώκω και επενδύω συνειδητά εικαστικά, να αναδεικνύονται έμμεσα οι σχέσεις των ανθρώπων που τους ενώνουν ή η «απόσταση» που πολλές φορές τους χωρίζει, ακόμα και η μοναξιά που βιώνουν μερικοί από αυτούς.

  • Ποιες είναι οι επιρροές σας     

 Δεν υπάρχει παρθενογένεση. Έχω επιρροές από παντού και φυσικά από τους καλλιτέχνες που μου αρέσουν πιο πολύ! Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό άνθρωπο γιατί από μικρή περνούσα καλά όταν ζωγράφιζα. Το ίδιο και τώρα (όταν ξεκινάω βέβαια, όχι όταν τελειώνω).
Οι συνθέσεις μου διανθίζονται εικαστικά με τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, τα παιχνίδια, τα ζώα, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, καλώντας τον θεατή να τα συναντήσει και να επικοινωνήσει μαζί τους.ΜΑΡΙΑ ΡΑΖΗ

Last modified: 04/01/2023