Οι ιδανικές γραμμές του Γιάννη Λασηθιωτάκη    

Tη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Ιδανικές γραμμές» παρουσιάζει ο Γιάννης Λασηθιωτάκης, στη γκαλερί ΔΛ, στον Πειραιά.
Στην καινούργια του έκθεση, που διαρκεί από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου, ο καλλιτέχνης δημιουργεί έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων, λιτά στη διατύπωση τους που επικεντρώνονται στην εννοιολογική και αισθητική σημασία της μονοχρωματικής επιφάνειας, όπου επάνω της συχνά εγγράφεται ένα πρωτογενές και αρχετυπικό στοιχείο της ανθρώπινης έκφρασης: η γραμμή.

Μίσος ή αγάπη,160x135cm, πλαστικό σε καμβά, 2018

Τα έργα που παρουσιάζονται βασίζονται σε δύο βασικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα το χρώμα απλώνεται αφαιρετικά στην επιφάνεια του έργου, δημιουργώντας κατανυκτικές, μυσταγωγικές μονοχρωμίες, ενώ η δεύτερη ενότητα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από το σχέδιο, άλλοτε το περίγραμμα που περικλείει συχνά ολόκληρη την επιφάνεια του πίνακα και άλλοτε μεγάλα σχήματα με το μαύρο και το άσπρο να συνυπάρχουν σε μία αρμονική αλλά και αινιγματική σχέση μεταξύ τους.
Σ΄ αυτή τη νέα του δουλειά Ο Γιάννης Λασηθιωτάκης εκφράζει τις αναζητήσεις του πάνω σε  θέματα που αφορούν στη σχέση των ανθρώπων, το θάνατο, την απουσία αλλά και την ίδια την Τέχνη με ώριμο τρόπο, όσον αφορά την αισθητική και το περιεχόμενο των έργων του. Οι συνθέσεις του, ιδιαίτερα μελετημένες και εύστοχες εννοιολογικά, κεντρίζουν με το απλό και χαμηλόφωνο ύφος τους ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των γκαλερί και του τύπου διεθνώς.

Ο δρόμος προς την ελευθερία, 200x150cm, λάδι σε καμβά, 2017

O Δρ. φιλοσοφίας Χάρης Χατζηιωάννου στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην αφαιρετική εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Λασηθιωτάκης τα βασικά ζωγραφικά στοιχεία (σημείο, γραμμή, επίπεδο, χρώμα) έχουν τη δύναμη να μιλήσουν από μόνα τους. Η γλώσσα αυτή βεβαίως προέρχεται από την παράδοση που ξεκινά από το Σουπρεματισμό, τον Κονστρουκτιβισμό και το Μπάουχαους και περνά, πιο κοντά στην εποχή μας, από το Μινιμαλισμό και την Εννοιολογική Τέχνη. Η γνώση της παράδοσης και της σύγχρονης γλώσσας της ζωγραφικής βοηθά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η πρόσληψη των έργων εξαρτάται αποκλειστικά από αυτήν. Οι μη ειδικοί θεατές που έχουν την ευαισθησία και τη διάθεση σίγουρα θα «ακούσουν» και θα αντιληφθούν τη γλώσσα του ζωγράφου, διακρίνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της».

Μίσος, 160 x 120cm, πλαστικό και λάδι σε καμβά, 2017

Event Information
ΔΛ gallery, Μεσολογγίου 55, Τ.Κ. 185 45, Πειραιάς
Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Νοεμβρίου – 26 Ιανουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00, Σάββατο 12.00 – 17.00
Πληροφορίες:  (+30) 2104619700, email: dlartgallery@yahoo.com  – www.dlgallery.gr

 

Last modified: 23/11/2018