Οι Θεατές του Εδουάρδου Σακαγιάν «ταξιδεύουν» στην Κέρκυρα

Οι φιλότεχνοι της Κέρκυρας και οι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν από κοντά και να χαρούν μια σειρά από 36 ζωγραφικά έργα του σημαντικού μας καλλιτέχνη Εδουάρδου Σακαγιάν. Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου και εκτίθενται στην Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Παλαιά Ανάκτορα.

Γυναίκα σε ταράτσα, 1984 τέμπερα σε χαρτί, 46 x 32 εκ

Με την έκθεση «Θεώμενοι» του Σακαγιάν ανοίγει ο φετινός κύκλος περιοδικών εκθέσεων στο Τμήμα Περιστυλίου. Η έκθεση που επιμελείται η Ροζαλία Αδαμοπούλου διαρκεί από τις 8 Ιουνίου ως τις 23 Ιουλίου.
Για τον Εδουάρδο Σακαγιάν, η επιμελήτρια της έκθεσης – ιστορικός Τέχνης, Ροζαλία Αδαμοπούλου γράφει: «(…) Η τέχνη του Σακαγιάν ενέχει μια ιδιότυπη και προσωπική ρεαλιστική ματιά που συνδυάζεται με στοιχεία της φαντασίας, της μνήμης, του υποσυνειδήτου ή του ονείρου, παραπέμποντας σε υπερρεαλιστικές επιρροές που αποδίδονται με έντονο εξπρεσιονιστικό χρώμα».

Ο χωριάτης, 1990, λάδι σε μουσαμά 66,7 x 58,7 εκ

Φωτισμός οικογένειας, 1993-1998, λάδι σε μουσαμά 50 x 40 εκ

Ενώ για την έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη, αναφέρει: «Οι δημοφιλείς θεατές του Σακαγιάν εκπροσωπούν συχνά την τέχνη του. Ο ζωγράφος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την αποτύπωση πολλών και ποικίλων ανθρώπινων εικονογραφικών τύπων, που στρέφονται προς τον θεατή δίνοντας την εντύπωση ότι παρακολουθούν κάποιο θέαμα που βρίσκεται στη θέση του. Θεατές και θεώμενοι, σε ρόλους που εναλλάσσονται με δεξιοτεχνία, αποτελούν το αντικείμενο της ζωγραφικής θεματικής του Σακαγιάν,  στην έκθεση “Οι θεώμενοι” (…)
Να θυμίσουμε ότι ο Σωτήρης Φέλιος συμπράττει με την Πινακοθήκη για δεύτερη φορά, μετά την έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου το 2018.

Εργαζόμενοι στους υπολογιστές 2000, λάδι σε μουσαμά, 40,2 x 47 εκ

Event Information
Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Παλαιά Ανάκτορα (Αγίων Μιχάηλ & Γεωργίου), Κέρκυρα 491 00
Εγκαίνια: Τρίτη, 8 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 23 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 10.00-16.00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά)
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς της COVID-19.

 

 

 

 

 

Last modified: 07/06/2021