Οι ζωγραφικοί τόποι της Μαρίας Καραγιάννη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Μαρίας Καραγιάννη με τίτλο «Φύσις –  Μετάβαση». Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στη δημοσιογραφία και ειδικότερα στο οικονομικό ρεπορτάζ, η Μαρία αποφασίζει να μας αποκαλύψει και το ζωγραφικό της ταλέντο. Και καλά κάνει γιατί το πρώτο δείγμα είναι θετικό και πολλά υποσχόμενο. Την έκθεση επιμελείται η Ελίζα Γερολυμάτου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος, Επιστημονική Σύμβουλος – Επιμελήτρια Δημοτικής Πινακοθήκης Λέφα, η οποία σημειώνει για την έκθεση:
«Φύσις!» Δύναμη ανεξάντλητη και αδιάσπαστη, που τρέφει υπαρξιακά τον άνθρωπο! Η σύνδεσή της καλλιτέχνιδας μαζί της και οι εικόνες της, αποτελούσαν πάντοτε ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε να μεταβεί στους δικούς της ζωγραφικούς τόπους. Με τον αόρατο και μαγικό της τρόπο λοιπόν διαμόρφωσε και διαμορφώνει την προσωπική της υπόσταση.
Κάθε φορά η «Φύσις», ανασύρει, από τις μυστικές αρτηρίες της μνήμης της, εικόνες που ουδέποτε φωτογραφήθηκαν, αλλά έζησε και βίωσε η ίδια μέσα από λεπτές ισορροπίες. Η «έννοιά της» γεφυρώνει τη μεταξύ τους σχέση, με τον πλέον απόλυτο και διαδραστικό τρόπο, που είναι η αποτύπωση – μετάβαση της πάνω στους ζωγραφικούς καμβάδες.
Οι εικόνες μνήμης, αγωνιώντας, την καλούν να αφηγηθεί τις μικρές της ιστορίες, δίχως ρεαλιστική απεικόνιση, με χρώματα και υλικά.
Τις περισσότερες φορές, το χρώμα, καθώς αναδύεται, την οδηγεί στη δημιουργία της φόρμας και το απτό υλικό στο ζωντάνεμα του παρελθόντος. Είναι εκεί που επιστρέφει συχνά για να ξαναγεννηθεί!
Στην παρούσα σειρά έργων της πρώτης ατομικής της έκθεσης, με τον τίτλο «Φύσις – Μετάβαση», δεν επιδιώκει να αποδώσει απλά τη φύση, που βρίσκεται στην εικόνα μιας αδιάκοπης πορείας μέσα στο χρόνο, αλλά την ίδια πορεία! Αυτή, που ανακαλύπτει συνεχώς κινούμενη, για να τη συνδέσει τελικά με τη δική της «Φύση»! 
Η Μαρία Καραγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες: Mega Channel, ΕΡΤ, οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ κ.ά. Η αγάπη της για την τέχνη την οδήγησε από το 2002 στο ταξίδι της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Παρακολούθησε επί οκτώ χρόνια ελεύθερα μαθήματα, σχεδίου, ζωγραφικής και γλυπτικής με τη Μαριάννα Κατσουλίδη, την Άννα Μαίλη και τη Μαλβίνα Γραφάκου. Έχει εκθέσει τη δουλειά της, από το 2007, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αναγνωρισμένες γκαλερί, χώρους τέχνης και μουσεία.
Από το 2010 είναι μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Athens Art 2010″.
Είναι η πρώτη ατομική έκθεση της που πραγματοποιείται στην Δημοτική  Πινακοθήκη Λέφα. Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού (Ο.Κ.Α.Π.Α.) 

Event Information
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΕΦΑ, ΚΟΚΚΩΝΗ 15, 154 52 ΨΥΧΙΚΟ  / Τηλ. 210-6717097
Εγκαίνια: Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 13 – 19 Ιουνίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10.00 -18.00 / Τετάρτη 12.00 – 20.00
Πληροφορίες:  Τηλ. 210-6717097

Last modified: 10/06/2019