Οι ευαίσθητοι κάκτοι της Δέσποινας Κωνσταντίνου 

Η Cube Gallery, φιλοξενεί την καινούρια ενότητα ζωγραφικών έργων της εικαστικού Δέσποινας Κωνσταντίνου, στην ατομική της έκθεση με τίτλο Out of the pot. Η έκθεση διαρκεί ως τις 28 Οκτωβρίου.
Η Δέσποινα Κωνσταντίνου, γράφει: «Είναι πλάσματα οι κάκτοι μου, μεταφυσικά μιλώντας, υπάρξεις  με πνεύμα, επιθυμίες, που στέκουν υπερήφανοι, δυναμικοί. Η ευαισθησία τους είναι κρυμμένη πίσω από τα αγκάθια τους και γίνεται φανερή κάθε που ανθίζουν.

Spina longa, oil on canvas, 100X100 cm

Η θεματική αφετηρία είναι η φύση, η λατρεία της αποδίδεται με έντονα, ζωντανά χρώματα, με κυρίαρχο το πράσινο.
Μέσα από την ρεαλιστική απόδοση πραγματεύομαι την αισθητηριακή εμπειρία της αφής, να έχεις την αίσθηση ότι αγγίζεις ενώ μόνο κοιτάς.
Με την μεγέθυνση των κάκτων, τους αποδίδεται μία μοναδική οντότητα που τους καθιστά ως πορτρέτα με διάθεση να βρει κάποιος την αντανάκλαση του εαυτού του».
Ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, γράφει: «Οι κάκτοι είναι το νέο θέμα της ζωγραφικής της Δέσποινας Κωνσταντίνου –ένα θέμα που φορτίζεται από την εμφαντική σημασία που του αποδίδει και τον δεξιοτεχνικό τρόπο που το επεξεργάζεται με λαμπερά χρώματα, καθαρότητα, λεπτομερή σχεδίαση και ξεχωριστή επιμέλεια στην απόδοση διαφορετικών υφών, ανακαλώντας, αρχικά, τις, εξαιρετικής καταγραφικής ακρίβειας και κομψότητας, έγχρωμες λιθογραφίες με θέμα φυτά και λουλούδια που εικονογραφούσαν εκδόσεις φυσικής ιστορίας τον 19ο αιώνα.

Harmony, oil on canvas, sparkling finish, 80×60 cm

Με τη συναρμογή διάφορων πραγματικών ειδών, δημιουργεί νέα, φανταστικά είδη-μεταλλαγμένα υβρίδια κάκτων, τα οποία καταλαμβάνουν μνημειακά τη ζωγραφική επιφάνεια, υποβάλλοντας μια άκρως ονειρική και μεταφυσική ατμόσφαιρα όπου, με ένταση και σουρεαλιστική, συχνά παιγνιώδη και ανατρεπτική, διάθεση, αναδύεται το ερωτικό στοιχείο. Με αναφορές στο ποίημα Οι Έρωτες των Φυτών (The Loves of the Plants) του Άγγλου φιλόσοφου, ποιητή και φυσιοδίφη Erasmus Darwin (1731-1802), οι συνθέσεις της Δέσποινας Κωνσταντίνου μας εισάγουν σ’ έναν ιδιότυπο, πολύχρωμο και ζωντανό, φυτικό κόσμο, σε ευθεία αντιστοιχία και επαλληλία με τον ανθρώπινο, όπου η σεξουαλικότητα κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

The creation, oil on canvas, 100×100 cm

Οι κάκτοι μεταμορφώνονται σε φαλλικά και ηβικά σύμβολα, οι μεταξύ τους συνδυασμοί και συναντήσεις έρχονται να μεταδώσουν την εντύπωση της άμεσης σωματικής εμπειρίας και σαρκικής επαφής, να προσεγγίσουν κριτικά τη στερεοτυπική αντιπαλότητα των δύο φύλων, να ανοιχθούν στις περιοχές του ερμαφροδιτισμού, της αμφισεξουαλικότητας και των φαντασιώσεων, να αποτυπώσουν σχέσεις εξουσίας και δύναμης, χειραγώγησης, κυριαρχίας και υποταγής, να αντιπαραθέσουν αλληγορικά το πλημμυρισμένο χυμούς εσωτερικό τους στο σκληρό και ακανθώδες περίβλημά τους, να μεταφέρουν την ορμή της επιθυμίας, τον αισθησιασμό και την ηδυπάθεια της ένωσης, να εικονοποιήσουν τα αισθήματα του πόνου και της απόλαυσης, της βίας και της ηδονής. Το μαύρο χρώμα, ενισχυμένο με ασημί γκλίτερ, ορίζει τον περιβάλλοντα χώρο, παραπέμποντας στο σύμπαν, το κοσμικό κενό, την γέννηση, το μυστήριο της απαρχής της δημιουργίας».

Event Information
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου, 20.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 6 – 28 Οκτωβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00, Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00, Κυριακή κλειστά
Πληροφορίες: τηλ. 2611110069 ▪ email: lianazoza@cubegallery.gr , www.cubegallery.gr

 

 

 

Last modified: 04/10/2023