Οι «δραπέτες» του Αντώνη Τσακίρη, στο Παρίσι

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Η ΣΥΝΑΥΛΙΑΗ ιστορική γκαλερί Δεσμός, που βρίσκεται στο θρυλικό Montparnasse συστήνει στο φιλότεχνο κοινό του Παρισιού τον Έλληνα εικαστικό καλλιτέχνη Αντώνη Τσακίρη, που παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Rue des évadés / Oδός Δραπετών».

 Ο Αντώνης Τσακίρης, ένας από τους πλέον ανερχόμενους ζωγράφους στην Ελλάδα, με συμμετοχές σε πολύ σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και Συλλογές, βλέπει τον άνθρωπο βαθιά μέσα στο περιβάλλον της εποχής μας: στο εσωτερικό αστικό τοπίο, στον έρωτα, στο παράλογο. Η συμπεριφορά αναλύεται, σχολιάζεται και αποδίδεται ζωγραφικά με εμβάθυνση στην ουσία, κριτικό πνεύμα και μια μοναδική ικανότητα να αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά και »εύγλωττα» στοιχεία μιας ιστορίας, κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τη σκέψη. Ο Τσακίρης μοιράζεται μαζί μας έναν κόσμο τόσο πραγματικό που καταλήγει αλλόκοτος, όπου ο συμβολισμός, οι σουρεαλιστικές προεκτάσεις, το χιούμορ, η εξπρεσιονιστική έκφραση και το εκρηκτικό χρώμα, χτίζουν ένα σύγχρονο κοινωνικό παζλ.
Όπως αναφέρει η γκαλερί Δεσμός στο κείμενο που συνοδεύει τον καλαίσθητο, πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης: «Δεσμός» λέγεται το μέρος που μετράει ήδη τριάντα τρία χρόνια στο Παρίσι και αγκαλιάζει τον καρπό με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας. Δεσμός με όλη την απλότητα και τη σεμνότητα που σφραγίζει τέτοιου είδους σχέσεις. Σχέσεις διαπολιτισμικές, σχέσεις ανταλλαγής.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣΠώς να μην χαιρόμαστε την παρουσία ενός νέου καλλιτέχνη, σαν τον Αντώνη Τσακίρη, σε αυτήν την «ανάσα» του Δεσμού; Ο οποίος με την ιδιαιτερότητα της δουλειά του, το ταλέντο του, και τη δική του αλήθεια έρχεται να συνεισφέρει σε αυτήν την πολύτιμη συνύπαρξη. Με αφετηρία τη μικρή αίθουσα της γκαλερί του Δεσμού στην ιστορική, κατεξοχήν καλλιτεχνική γειτονιά του Montparnasse,  οι δραπέτες του Αντώνη Τσακίρη είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους του Παρισιού.
Δραπέτες που έρχονται να μας αναζητήσουν ώστε να δραπετεύσουμε κι εμείς μαζί τους… Από την Ελλάδα, προς το φως του Παρισιού και από εκεί, ακόμη παραπέρα…

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα

Event Information

Γκαλερί Δεσμός – Librairie Hellénique – Galerie DESMOS, 14 Rue Vandamme, PARIS
Εγκαίνια Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης 22 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2016
Πληροφορίες: www.desmos-grece.com www.antonistsakiris.gr

Last modified: 05/10/2016