Οι «Απλές λέξεις» του  Γιώργου Συρίγα

Η γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει όλο το Δεκέμβριο την ατομική έκθεση του Γιώργου Συρίγα «Απλές Λέξεις».
Ο Γιώργος Συρίγας με την καινούργια του δουλειά ψάχνει στο εικαστικό του λεξιλόγιο τούς συνδέσμους που μεταμορφώνουν τα έργα σε δίαυλο επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του. Αυτονόητο μεν αλλά καθόλου δεδομένο το ζητούμενο της σύνδεσης του έργου με το θεατή γίνεται το πεδίο δράσης του καλλιτέχνη μέσα από σύμβολα και μορφές που διαβάζονται σαν Απλές Λέξεις.

Ο υπέροχος εγώ – Glorious me 120x90cm, Τύπωμα, 2023

«Απλές λέξεις»
Κάποια μέρα θα βρω τις κατάλληλες λέξεις και θα είναι απλές». Σε αυτή την φράση ο Jack Kerouac έκλεισε όλη την αγωνία που ένιωθε για μια ειλικρινή επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσα από το έργο του. Δεν ήταν ο πρώτος που εξερεύνησε αυτό το υπέροχο πεδίο καλλιτεχνικής δράσης και σίγουρα ούτε ο τελευταίος. Ήταν όμως ο πρώτος που το επισήμανε με απλές λέξεις.

Aγία Αφροδίτη -Santa Afrodeta, Τύπωμα, 122x91cm, 2022

Αγία Αφροδίτη
Η θεά – σύμβολο πια της κλεμμένης ομορφιάς που εκπατρισμένη με τη βία αντί να απολαμβάνει τον Κυκλαδίτικο ήλιο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, πουλάει έναντι ευτελούς αντιτίμου το αιώνιο κάλος της σκλαβωμένη μέσα στους τοίχους της πολυτελούς κατοικίας της. Ίσως περισσότερο τυχερή, θα μπορούσε να πει κανείς συγκριτικά με τα χιλιάδες κορίτσια – γυναίκες που εκπατρίζονται καθημερινά αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, καταλήγοντας σε χέρια άπληστων για χρήμα και εξουσία ανθρώπων που πουλούν την κλεμμένη τους νιότη και ομορφιά κάτω από άθλιες συνθήκες. Η Αγία Αφροδίτη γίνεται αλληγορικά  προστάτιδα και σύμμαχος αυτών των συνανθρώπων μας. Η Αγία Αφροδίτη είναι η αλληλεγγύη. Η Αγία Αφροδίτη Είμαστε Όλοι Εμείς.

Χωρίς αισθήσεις
Η Ρόμι Σνάιντερ δανείζει σε αυτόν τον πίνακα αφαιρετικά τη μορφή της στην άγνωστη – ανώνυμη γυναίκα που με κλειστά τα μάτια και το στόμα υπομένει μια αλλιώτικη καθημερινότητα στα χέρια του κακοποιητή πατέρα, αδελφού, συζύγου ζώντας κάτω από το δόγμα: τα εν οίκω μη εν δήμω.
Το έργο Χωρίς Αισθήσεις είναι ο δικός μου τρόπος να πω Ως Εδώ στο κομμάτι της κοινωνίας που αρνείται να δει , να ακούσει και να μιλήσει για όλα τα κακώς κείμενα της τοξικής πατριαρχίας και αρρενωπότητας. Ας δώσουμε ο καθένας από εμάς στον χώρο και στο χρόνο που τον αφορά, ένα τέλος στην υποκρισία των ψιθύρων και της κλειστής πόρτας (αρχική εικόνα).

Event Information
Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα  metro Ακρόπολη
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 29 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.00 – 20.30 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311, artshot@sophiagaitani.gr , gaitani.sophia@gmail.comwww.sophiagaitani.gr

Last modified: 27/11/2023