Ντίνα Κουμπούλη: Ουκρανία – Μαρτυρίες μιας ελεύθερης ζωής

Ουκρανία. Ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Μια μεγάλη χώρα με ιστορία και ζωή. Η χώρα του Πούσκιν και του Μπουλγκάκοφ. Η χώρα της ελευθερίας – όπως δηλώνει ο εθνικός ύμνος της.
Ένα οδοιπορικό στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2019, μέσα από τον φωτογραφικό φακό ενός δυτικού ανθρώπου, ανακαλύπτει μια χώρα σε μετάβαση. Τα χνάρια του κομμουνισμού είναι ακόμα νωπά, η ανάγκη συνάντησης με τη Δύση προβεβλημένη. Η καθημερινότητα ανασαίνει ζόρικα, καθορισμένη από την ανάγκη, από τα ήθη, από έναν μακραίωνο πολιτισμό. Η εθνική συνείδηση ταλαντεύεται, ψάχνοντας τρόπους έκφανσης-δίνοντας ωστόσο ώθηση στον πλουραλισμό στην ζωή και στην έκφραση. ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ
Ταξίδι στην Ουκρανία – στο Κίεβο, στο Σούμι, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις στη Μαύρη Θάλασσα. Η αυτοκρατορική κληρονομιά συναντά τις ανάγκες της μεσαίας τάξης  που επινοεί τον εαυτό της. Στις γειτονιές με τις τεράστιες πολυκατοικίες των οικιστικών μπλοκ, στις όχθες του Δνείπερου, στις σκάλες της Οδησσού που παραφυλά  η σκιά του Αϊζενστάιν… Άνθρωποι που δουλεύουν, που αγναντεύουν από τα παράθυρά τους, που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις όχθες των ποταμών, παιδιά που παίζουν, όλοι τους ακολουθούν τον ρυθμό μιας καθημερινότητας, σχεδόν ανυποψίαστοι για το επερχόμενο.
Φωτογραφίες από ένα οδοιπορικό στην Ουκρανία του τότε. Μαρτυρίες ελεύθερης ζωής που τώρα τις υπονομεύει η πολεμική επιθετικότητα, για να κρατήσουμε μέσα μας την Ουκρανία, την ειρηνική και ελεύθερη χώρα ιδωμένη με τα μάτια μιας μαγεμένης φωτογραφικής μηχανής.ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ
Που ακολουθεί τα χνάρια του Πούσκιν: « Ένα πράγμα απίστευτο εμφανίστηκε έξω από το Κίεβο. Όλοι οι ευγενείς και οι αρχηγοί των κοζάκων μαζεύτηκαν για να δούνε με τα μάτια τους το θαύμα. Προς όλες τις κατευθύνσεις, είχαν φανεί οι άκρες της γης. Μακριά, στο βάθος, φαίνονταν σκούρες μπλε οι εκβολές του Δνείπερου, και πέρα απ’ αυτές η Μαύρη Θάλασσα. Άνθρωποι που ποτέ τους δεν είχαν ταξιδέψει αναγνώρισαν την Κριμαία, που ξεπεταγόταν μέσα από τη θάλασσα και από τους βάλτους του Αζόφ σαν κορυφή βουνού. Στα δεξιά φαινόταν καθαρά η γη της Γαλικίας. «Κι αυτό τι είναι;» ρωτούσε ο κόσμος τους γέροντες, δείχνοντας κάτι γραμμές λευκές και γκρίζες πέρα, ψηλά στον ουρανό, που έμοιαζαν μάλλον με σύννεφα παρά με οτιδήποτε άλλο. «Αυτό είναι τα Καρπάθια!» είπαν οι γέροντες». (Απόσπασμα από το διήγημα του Πούσκιν «Τρομερή εκδίκηση»).
Η έκθεση της Ντίνας Κουμπούλη διοργανώνεται στα πλαίσια του ATHENS PHOTO FESTIVAL 2022
Ηχητική Επαύξηση: Εμμανουήλ Ροβύθης Editing: Κατερίνα ΧειλαδάκηΝΤΙΝΑ ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ

Event Information
 Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος», Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Πλ. Αμερικής,
Εγκαίνια: Παρασκευή, 17 Ιουνίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 17 – 30 Ιουνίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή 11.00 – 13.00 & Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00 – 20.30
Πληροφορίες: τηλ. 210 8640250

Last modified: 19/07/2022