Ντένη Θεοχαράκη: «Η σιωπή της Ματιάς»

 Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά της Ντένης Θεοχαράκη «Η σιωπή της Ματιάς» με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου.
Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσία της στην START Art Fair 2021 στην εμβληματική Saatchi Gallery του Λονδίνου, η Ντένη Θεοχαράκη παρουσιάζει στην Evripides Art Gallery τη νέα της δουλειά «η σιωπή της ματιάς». Η ματιά εκφράζει συναισθήματα, φόβους, αγωνίες, σκέψεις, μέσα από μια εύγλωττη και πολυσήμαντη σιωπή. Η δημιουργός με έμπνευση από τα ταξίδια της μας παρουσιάζει το ζωγραφικό της έργο παράλληλα με το φωτογραφικό δημιουργώντας μία άρρηκτη ενότητα.

Ντένη Θεοχαράκη

Μέσα από τις περιηγήσεις της σε διάφορα μέρη του κόσμου, εστιάζει στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στον άνθρωπο. Τα ταξίδια γίνονται εμπειρίες, οι εμπειρίες, βιώματα και μετά αναμνήσεις. Η απεικόνιση ξεκινά από μία εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από την ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία.
Οι εικόνες περνούν από το βλέμμα στο νου και γίνονται συγκίνηση, συναίσθημα. Στη συνέχεια οδεύουν προς την ψυχή, γίνονται έμπνευση που μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ιστορικός Τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα «Η ζωγράφος αναπαράγει μνήμες από ταξίδια αναζήτησης και εξερεύνησης σε μακρινές χώρες –κυρίως της Ασίας– εκεί όπου η ζωή κυλάει σε άλλους ρυθμούς και διέπεται από διαφορετικούς πολιτισμικούς κανόνες. Στις περιπλανήσεις της καταγράφει φωτογραφικά ό,τι την ελκύει, και, όταν πια επιστρέφει με την ψυχή της γεμάτη εικόνες, επεξεργάζεται το υλικό της, ζωγραφίζοντας τοπία, ανθρώπους και καθημερινές σκηνές που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες».
Στη συνέχεια η Ντένη Θεοχαράκη συγκλονισμένη από την πρωτόγνωρη πανδημία, διοχετεύει το συναίσθημά της σε νέο τρόπο έκφρασης, με νέο αισθητικό περιεχόμενο. «Η ματιά – στο έργο της δημιουργού – άλλοτε καθηλωτικά παρούσα άλλοτε εκκωφαντικά απούσα» γίνεται  «ο συνδετικός κρίκος των θεματικών της ενοτήτων, χαράσσοντας το μονοπάτι των εικόνων και των μορφών από τα μάτια μας βαθιά μέσα στην ψυχή».

Λάδι σε ξύλινη επιφάνεια 86χ130 2020

Η Θεοχαράκη με την ανάγλυφη γραφή της προσδίδει μνημειακή αξία στους εικονιζόμενους. Χτίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που συναντά στην εργασία του, στην ώρα της ανάπαυλάς του, στην ώρα του στοχασμού του. Με τα χρώματα που άλλοτε ακτινοβολούν και άλλοτε υποχωρούν πλάθει τα πρόσωπα με αγάπη και ιδιαίτερη ευαισθησία.  Νοιώθεις – άλλωστε – να σε κοιτούν κατάματα, να σου μιλούν αλλά και να σε αγνοούν. Δεν ενδίδει στην αφήγηση. Συμμετέχει στην καλλιτεχνική σκηνή με την ενσυναίσθησή της. Με τα εικαστικά της σήματα προκαλεί τον θεατή του έργου της σε έναν ανοιχτό διάλογο που συνδέεται με την ίδια τη ζωή,δίνοντας νόημα και αξία στην ετερότητα.
Ως αναπόσπαστο κομμάτι με τη ζωγραφική της, παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό έργο της Ντένης Θεοχαράκη στη «Σιωπή της ματιάς».

Λάδι σε καμβά 90χ150 2020

Η Ιστορικός Τέχνης, Χριστίνα Πετρηνού, επισημαίνει ότι «Η Ντένη Θεοχαράκη μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο διαπολιτισμικό περιπατητή (flâneuse), ένα δημιουργικό κανάλι αλληλοεπίδρασης ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο. Μας προσκαλεί μέσα από τη φωτογραφία της να γεφυρώσουμε διαφορετικές εικόνες του κόσμου και να τις δούμε στην ολότητά τους».
Παράλληλα, ο εικαστικός καλλιτέχνης, φωτογράφος και αρχιτέκτονας Μανώλης Μπαμπούσης σχολιάζει για το έργο της ότι «είναι μια αντι-αφήγηση. Είναι ελεύθερη. Κρατάει ίση απόσταση από το ευχάριστο ή το δυσάρεστο. Ενώ παράλληλα οι φωτογραφικές της εικόνες δομούνται με μία σχεδόν μουσική εσωτερική δομή, ανεξάρτητη, και την ίδια στιγμή συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο με τη ζωγραφική της».

Βιετνάμ 2019

Event Information
Γκαλερί Ευριπίδη, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι, 10673 Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 11 14.00 – 21.00 και Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ώρα 18.00 -21.00 (δύο ημέρες εγκαινίων για την καλύτερη προστασία των επισκεπτών λόγω των συνθηκών της πανδημίας)
Διάρκεια έκθεσης: 11 Νοεμβρίου –  4 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 20.30, Τετάρτη: 11.00 -17.00  Σάββατο: 11.00 -16.00 Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά
Πληροφορίες: Tηλ. 210 3615909, fax 210 3600620 info@evripides-art.gr , www.evripides-art.gr Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

Last modified: 10/11/2021