Ντάμιεν Χιρστ: Έχουμε ένα ολόκληρο ταξίδι πριν γεννηθούμε

Τι κρύβουν οι εγκυμονούσες γυναίκες του Κατάρ κάτω από την Abaya; Το αποκαλύπτει στους δρόμους της Ντόχα ο Νταμιάν Χιρστ με το εντυπωσιακό σύμπλεγμα γλυπτών «Το θαύμα της ζωής». Την περασμένη Δευτέρα με περηφάνια οι Καταριανοί με επικεφαλής τη βασιλική οικογένεια, παρακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια των δεκατεσσάρων γλυπτών που σχεδίασε ο διάσημος Άγγλος καλλιτέχνης. Τα υπερμεγέθη χάλκινα γλυπτά δεσπόζουν στο χώρο μπροστά από το νεόδμητο Ιατρικό και Ερευνητικό Κέντρο Sidra. Παρουσιάζουν το χρονικό έλευσης του ανθρώπου από την έναρξη της κυοφορίας, τη ζωή μέσα στη μήτρα και τη γέννηση. «Το θαύμα της ζωής» σε μια διαφορετική αναπαράσταση που χαροποιεί ιδιαίτερα του κατοίκους της μικρής χώρας της Αραβικής Χερσονήσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σύμπλεγμα αυτό των γλυπτών στοίχησε είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Πολλοί θεώρησαν το θαύμα της ζωής προκλητικό σε μια χώρα όπου ακόμη και η αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής θεωρείται ταμπού. Και να σκεφθεί κανείς ότι το τελικό γλυπτό αναπαριστά ένα μικρό παιδί με την ολοκληρωμένη ανατομία και τα τελικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Το γλυπτό έχει ύψος 14 μέτρα και είναι αυτό που κάποιοι πίστεψαν ότι θα είναι το προκλητικότερο από τα δεκατέσσερα.
Δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή η 30χρονη πρόεδρος της αρχής μουσείων της χώρας που δήλωσε «Kάτι τέτοιο είναι λιγότερο τολμηρό από το να έχεις πολύ γυμνό. Στο Κοράνι υπάρχει ένας στίχος που αναφέρεται στο θαύμα της γέννησης. Δεν είναι ενάντια στον πολιτισμό μας ή τη θρησκεία μας».
Ο Χιρστ, γνωστός για τα τολμηρά και μερικές φορές επιθετικά του θέματα, δήλωσε ότι είναι γοητευμένος με τον τοκετό καθώς και ο ίδιος έγινε πατέρας: «Όλοι μιλάνε για το ταξίδι της ζωής μας, αλλά έχουμε ένα ολόκληρο ταξίδι πριν γεννηθούμε. Ελπίζω ότι το γλυπτό θα ενσταλάξει στον θεατή μια αίσθηση δέους και θα αναρωτηθεί για αυτή την εξαιρετική ανθρώπινη διαδικασία, η οποία συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο σε όλο τον κόσμο».
Λίγες μέρες πριν από τα προγραμματισμένα αποκαλυπτήρια σηκώθηκε άνεμος στη Ντόχα που ξήλωσε τα πάνινα μπαλόνια και αποκάλυψε τα γλυπτά. Ο Σεΐχης Αλ Μάγιασα έστειλε ε-μέιλ στον Χίρστ λέγοντας «Το μωρό σας φαίνεται ότι βιάζεται να έρθει νωρίτερα».Ντάμιεν Χιρστ

Last modified: 29/11/2018