Νιώθοντας τον Ίλιγγο του Ίκαρου

 Μια περιήγηση στη νέα έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά                                                                                                                                                                                                                           

Την τελευταία της εβδομάδα διανύει η νέα έκθεση του καθηγητή Μιχάλη Αρφαρά «Ο ΙΛΙΓΓΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ» στη γκαλερί «εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου». Μια έκθεση με πολλούς συμβολισμούς και σκέψεις για τη μεγαλειώδη εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου.
Ας επισκεφτούμε μαζί κι ας επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα έργα της έκθεσης.

«Ο ΙΛΙΓΓΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ» Αίθουσα τέχνης «εκφραση

Πρόκειται για  ένα εικαστικό σκηνικό αποτελούμενο από έργα που συνδυάζουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το video σε ένα εκθεσιακό σύνολο, επεκτείνοντας με κίνηση και ήχο τις εκφραστικές δυνατότητες των εικαστικών τεχνών. Αισθητικά τα έργα εμπλέκουν εξπρεσιονιστικά με σουρεαλιστικά στοιχεία, έχοντας προφανείς αναφορές στους κόσμους των comics και των video games.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 47 x 50 εκ.

Η «παρουσία» του Ίκαρου και μάλιστα τη στιγμή  που συνειδητοποιεί το πόσο ψηλά έχει πετάξει και τον κυριεύει ο ίλιγγος του ύψους. Είναι φανερό, ότι ο Αρφαράς χρησιμοποιεί τον μύθο του Ίκαρου σαν αντικατοπτρισμό της ανθρώπινης ιστορικής εξέλιξης. Η ανθρωπότητα έκανε αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα, για να βρίσκεται σήμερα σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η αστάθεια της αιώρησης όμως γεννάει το ερώτημα του τι έπεται. Θα ακολουθήσει μια ακάθεκτη πτήση προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Διαθέτει η ανθρωπότητα ακόμη την δύναμη μίας ριζικής αλλαγής, για να πραγματοποιήσει την ποθητή ομαλή προσγείωση σε μία ακόμη ζωντανή γη;

ΙΛΛΙΓΓΟΣ, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 70 x 50 εκ.

ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 75 x 50 εκ.

«Ο Αρφαράς με βαθιά περίσκεψη αντιλαμβάνεται τα όσα γύρω του τεκταίνονται, καταγράφει του κόσμου τις εικόνες και τις μεταμορφώνει σε συνείδηση αποκαλύπτοντας  τη βαθιά και πολύπλοκη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, το βάθος και την επιφάνεια, την ουσία και την απουσία, το ήθος και την ασέβεια. Επιδεικνύει το πρόσωπό μας ως την πιο άκαμπτη ουσία δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα είδος αντίστροφης συγκίνησης που εκπέμπεται σιωπηλά και μαγικά από τα απορρίμματα του άκρατου καταναλωτικού μας εγώ. Καταγράφει ο Αρφαράς μια γλώσσα παράλογη. Αντικαθιστά τις λέξεις με σύμβολα που αφυπνίζουν νου και λογισμό.    (…)

ΣΚΕΨΕΙΣ, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 46 x 35 εκ.

ΣΚΕΨΕΙΣ, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 46 x 35 εκ.

Γνωρίζει το αποτέλεσμα και μας το παρουσιάζει προκαλώντας μας. Είναι μια ύστατη προσπάθεια να παραμερίσουμε το παράλογο. Η διάβρωσή μας είναι όμως βαθειά. Η νίκη του καταναλωτισμού είναι βεβαία, τα μάτια μας θα συνηθίσουν πια να βλέπουν την ασχήμια, τα αυτιά μας θα ανέχονται τους ρήτορες. Θα ανεχτούμε το παραμορφωμένο σώμα μας.», παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Ανδρέας Χατζηθωμάς.
Τελικά τι απέγινε ο Ίκαρος; Ο Ίκαρος, μετά από μια σειρά αποτυχημένων πτήσεων και οδυνηρών πτώσεων, έχει χάσει πια την μυθική του υπόσταση. Με την βοήθεια περίεργων μηχανών, σχεδόν τρελός πλέον, προσπαθεί ένα τελευταίο πέταγμα.   

Ο, 2021 – 2022, μικτή τεχνική, 122 x 84 εκ.

«Ο ΙΛΙΓΓΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ» Αίθουσα τέχνης «εκφραση

Απόσπασμα από το βίντεο του Μιχάλη. Αρφαρά

Event Information

ekfrasi – yianna grammatopoulou, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα 10671
Διάρκεια έκθεσης: Ως το Σάββατο, 1 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00, Τετάρτη 12.00 – 18.00 Σάββατο 12.00 – 15.00, Κυριακή, Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546, info@ekfrasi-art.gr,  www.ekfrasi-art.grhttp://www.facebook.com/pages/ekfrasi-yianna-grammatopoulou

 

 

 

 

Last modified: 29/03/2023