Νεφέλη Σουλακέλλη – πορτραίτα-παράθυρα στη συνθήκη της μητρότητας 

Τη νέα της ατομική έκθεση «Διάφανες αυλαίες» παρουσιάζει η Νεφέλη Σουλακέλλη στο ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών από τις 27 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου. Επιμέλεια έκθεσης Νιόβη Κρητικού. Το κείμενο υπογράφει η Άννα-Ιάσμη Βαλλιανάτου.
Λίγες πράξεις φέρνουν πιο κοντά το ένα σώμα με το άλλο από το θηλασμό. Μάνα και παιδί κουλουριάζονται σε μια ένωση με αρχέγονες καταβολές, τρυφερή και συνάμα αμείλικτη μες στο δόσιμό της. Την ίδια στιγμή, μια νέα μητέρα καλείται να διαχειριστεί τεράστιες αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της, την ταυτότητά της, τον κοινωνικό της ρόλο.

Ο παππούς στον κήπο και σβησμένο γυμνό Νατάσσας, λάδια σε μουσαμά, 100x 140 εκ, 2017

Αυτές τις αμφιθυμίες της μητρότητας πραγματεύεται με θαυμαστή ειλικρίνεια μια σειρά έργων της Νεφέλης Σουλακέλλη, στην πρώτη έκθεσή της ως μητέρα. Η απόσταση μεταξύ του φορτισμένου βλέμματος στη «Διαρροή» και της άφατης γλύκας που μεταδίδει η «Μπουνίτσα» είναι ελάχιστη, και οι μανάδες τη διαβαίνουν πολλές φορές μέσα στη μέρα.
Δίπλα στα πορτραίτα-παράθυρα στη συνθήκη της μητρότητας, η Νεφέλη Σουλακέλλη ξεγυμνώνει με οικειότητα στιγμές και πρόσωπα σε καθημερινές «τελετουργίες»: η αγκαλιά του πατέρα που κοιμίζει το μωρό του, το «τίποτα» στο πρωινό τσιγάρο, γυναικείες καμπύλες σε νωχελικές στάσεις. Οι ζωγραφιές της είναι διάφανες, σαρωτικές κάθε πρόσωπο αφηγείται μια ιστορία, κάθε σώμα μεταδίδει μια αίσθηση γήινη και ταυτόχρονα μετέωρη, χαρακτηριστική της σύγχρονης «γυναικείας ματιάς».

Εβινα, λαδοπαστέλ σε χαρτόνι, 70x 50 εκ, 2022

Οι θηλυκότητες που διατρέχουν τη συλλογή δεν οφείλονται μόνο στο φύλο της ζωγράφου, τη θεματική της μητρότητας ή τις καμπυλωτές γραμμές των πορτραίτων, αλλά και στην κίνηση, τα χρώματα, τον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται οι μορφές – γυναικείες και ανδρικές, όπως στην πολύχρωμη ραστώνη του «Βαγγέλη», την εκκωφαντική ηρεμία του «Χαράκτη» ή την εγκαρτέρηση της γιαγιάς «Ζωής».
Με παστέλ, μολύβι, πηλό, λάδια και ψηφιακά μέσα, η Νεφέλη Σουλακέλλη μας καλεί να μελετήσουμε ξανά πρόσωπα και λειτουργίες μέσα στην πλαστικότητα που η ίδια η ζωή κουβαλά. Η «μετάβαση» από το σβησμένο πρόσωπο της ντελικάτης «Φρίντα» στα πύρινα μάτια των γυναικείων πορτραίτων κρύβει πολλαπλές ερμηνείες – για εμένα συμβολίζει μια πορεία αναζήτησης της θηλυκής ταυτότητας, μια πορεία απελευθέρωσης και χειραφέτησης.

Event Information

ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636
Εγκαίνια: Πέμπτη, 27 Απριλίου, 19.00-22.00
Διάρκεια: 27 Απριλίου – 12 Μαΐου 2023
Ώρες λειτουργείας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30 Σάββατο & Τετάρτη11.00-15.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 211 113 4262 metsartscentre@gmail.com

Last modified: 28/04/2023