Νεκρές Φύσεις λουσμένες στο φως

Ο Αμερικανός ζωγράφος Dennis Wojtkiewicz φωτίζει τη σάρκα των φρούτων                                                                                                                                                                              

Το φως του μοιάζει να διαπερνά τα αντικείμενα. Δεν είναι έτσι απλά η σάρκα των φρούτων, είναι ένα άυλο φως που λες και αναδεικνύει το μυστικό της ζωής στους καρπούς της γης. Η ομορφιά και το μυστικό τους σε τεράστιους καμβάδες.
«Ήταν μια αποκάλυψη και τότε γεννήθηκε η ιδέα, γεννήθηκε η φόρμα». Ο Dennis Wojtkiewicz εξηγεί πώς ξεκίνησε η σειρά με τις άκρως ρεαλιστικές εικόνες φρούτων. Οι δικές του νεκρές φύσεις, εντυπωσιακές αλλά και αποκαλυπτικές της ψυχής τους.Dennis Wojtkiewicz
Όπως εξομολογείται ο καλλιτέχνης για την έντονη απόδοση του χρώματος κατέφυγε στην επιρροή του Μπονάρντ, οι τεχνικές του στη δεξιοτεχνία του Γιαν Βαν Άικ. Αλλά για τη χρήση του φωτός, της σκιάς και την αίσθηση του χρόνου δάσκαλο του θεωρεί το Βερμέερ. Βλέπετε ο μεγάλος Ολλανδός δεν αντιγράφει τη φύση, χρησιμοποιεί την ομορφιά της.
«Σε μερικούς, ένα καρπούζι είναι απλώς ένα καρπούζι» λέει ο καλλιτέχνης, όμως στα έργα του είναι εμφανείς οι προθέσεις του.  Κάποια θυμίζουν παράθυρα βιτρό που τα διαπερνά το φως, κάποια θέματα έχουν να κάνουν με τη σεξουαλικότητα και κάποια άλλα με την αναπαραγωγή.Dennis Wojtkiewicz
Ο Dennis Wojtkiewicz μιλά για τη δουλειά του, για τις τεχνικές του, τη διαδικασία που ακολουθεί στο στούντιο, για τη φιλοσοφία του: «Σε κάθε πίνακα επιλέγω μονοχρωμία για να καλύψει το θέμα. Στα επόμενα στρώματα χρησιμοποιούνται ημι-αδιαφανή έως διαφανή χρώματα. Απαιτούνται μέχρι και δέκα περάσματα πριν επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Dennis WojtkiewiczΗ διαδικασία είναι στην ουσία μια τροποποιημένη έκδοση των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τους Βορειοευρωπαίους Δασκάλους, με το Βερμέερ να είναι ο σημαντικότερος σε επιρροή. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο Βερμέερ γιατί πέρα από την τεχνική, η επιρροή του στο φως είναι άμεσα εμφανής στη δουλειά μου. Προσπαθώ να προσεγγίζω μια παραδοσιακή μορφή της νεκρής φύσης, ίσως με έναν πιο σύγχρονο τρόπο –  αλλά και πιο περίπλοκη διαδικασία.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην οπτική υπόσταση των έργων που λειτουργούν ως μεταφορά ή αναπαράσταση θεμάτων όπως η πνευματικότητα, οι σχέσεις, η αναπαραγωγή και, γενικά, η μεταβατική φύση των περισσότερων ουσιών. Όταν πηγαίνω στο στούντιο πρόθεση μου είναι να ενσωματώσω τους πίνακες ένα με ζωντανό πνεύμα. Το έργο θέλω να επικοινωνεί με το θεατή σε ένα αισθησιακό, ίσως και μεταφυσικό επίπεδο. Θέλω να ξέρω ότι ο θεατής θα νιώσει τη δύναμη της ζωής και θα σκεφτεί επίσης, ότι τα πάντα αλληλοσυνδέονται».
Ο Dennis Wojtkiewicz είναι καθηγητής στη Σχολή Τεχνών του Bowling Green State University του Οχάιο.
Wojtkiewiczart.comDennis Wojtkiewicz

Dennis Wojtkiewicz

Dennis Wojtkiewicz

Dennis Wojtkiewicz

Dennis Wojtkiewicz

Last modified: 03/09/2020