Νίκος Σταυρακαντωνάκης: Μορφολιγίες

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την έκθεση «Μορφολογίες» με έργα του Νίκου Σταυρακαντωνάκη. Εκτίθενται 15 ξυλογραφίες, κάποιες απο αυτές μονότυπα, ή μοναδικά τυπώματα, που έχουν γίνει με την Ιαπωνική τεχνική χάραξης κι εκτύπωσης και είναι το αποτέλεσμα μίας συστηματικής  δουλειάς των τελευταίων τριών ετών.
Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα έργα του χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει το πως προέκυψε η η συγκεκριμένη θεματική. Ίσως να είναι μια σκέψη που απλώς προέκυψε ή κάποιος συνειρμός που σε μια στιγμή γεννησε την ιδέα ή μία αλληλουχία γεγονότων που τον έκανε να προσανατολιστεί προς αυτά.
Θέμα κοινό, τα πορτραίτα του δεν είναι απαραίτητα να αναφέρονται σε κάποιο οικείο πρόσωπο ή πολύ περισσότερο η αποτύπωσή τους να μοιάζει σε αυτόν ή αυτήν που παρατηρεί. Αυτό που τον ενδιέφερει είναι η αναδιατύπωση της δομής της μορφής και του ίδιου του χαρακτικού έργου. Αυτό που παίζει  βασικό ρόλο είναι το τελικό αποτέλεσμα.Νίκος Σταυρακαντωνάκης
Με αφορμή τα έργα και την έκθεση, ο ψυχοκοινωνιολόγος Νικόλας Χρηστάκης, έγραψε: «Εαυτική προσφυγή -κίνηση πανικού, κίνηση έρωτα- και συγχρόνως δυσανεξία. Καθώς η δουλειά τελειώνει (ή τέλος πάντων σχεδόν) και μοιραία η δόμηση εγκαλεί την αποδιοργάνωση, και ενώ κάθε παλινδρόμηση έχει καταστεί αδύνατη, μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση, υπό την θριαμβευτική καθοδήγηση ενός αγνώστου πυρηνικού συνδρόμου, επιφέρει… και επέρχεται… και ιδού το αποτέλεσμα.
Όμως είναι λυτρωτικό. Η σύγκρουση απαλείφεται. Για όποιον αντέχει φυσικά. Το χιούμορ (διάθεση ενάντια στην θέση) συνεπάγεται συνθέσεις αντίθετων ποιοτήτων, μάχεται την διάσπαση, αλλά και την στείρα ψευδο-σύνθεση, ουδετεροποιεί και άρα αξιοποιεί την ενέργεια. Αρχικά οι αντιφάσεις μαίνονται, κατόπιν εκλύεται σημαντικό εναισθητικό δυναμικό και τέλος… μα βέβαια… και γιατί όχι;
Έχω συνείδηση ότι οι αντιλήψεις μου, οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου για μένα είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που είχα άλλες στιγμές, από αυτά που μόλις είχα. Μήπως σας αφορά; (Πριν απαντήσετε σκεφτείτε καλά αν θα μπείτε σε θέση υποκειμένου ή αντικειμένου).
Αδιάφορο το αν θα θεραπευτώ. Καληνύχτα σας».

Event Information
Εκτός – Χώρος Τέχνης, Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Έναρξη: Τετάρτη, 11 Μαΐου, 18.00 – 21.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2022
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: info@haraktes.gr  | www.haraktes.gr

Last modified: 10/05/2022