Νίκος Κόνιαρης – Εμιλία Ξανθοπούλου: Κάτω από την ίδια στέγη


Νίκος Κόνιαρης

Ένας καλλιτέχνης που ήδη έχει αρχίσει να αφήνει το στίγμα του στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική και μια καλλιτέχνιδα που ανήκει στη νεότερη γενιά αλλά ξεχώρισε από τις πρώτες της εκθέσεις, συναντήθηκαν, συνυπήρξαν και συνδημιούργησαν στον ίδιο χώρο. Ο Νίκος Κόνιαρης και Εμιλία Ξανθοπούλου μοιράστηκαν την καλλιτεχνική τους αύρα, αλλά ακολουθώντας την προσωπική τους εικαστική φιλοσοφία έφθασαν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Η συνέκθεση που παρουσιάζουν τιτλοφορείται «Κτίριο 1 – Το Ατελιέ» κι αυτό γιατί οι δυο καλλιτέχνες μοιράστηκαν το «Κτίριο – 1» της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου. Ένας χώρος που συμπληρώνει φέτος έξι χρόνια λειτουργίας ο Νίκος Κόνιαρης με την Εμιλία Ξανθοπούλου συγκατοίκησαν καλλιτεχνικά σ’ αυτόν για περίπου ένα χρόνο.

Εμιλία Ξανθοπούλου

Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στους χώρους της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά των δυο καλλιτεχνών και να ερευνήσουν πιθανές αλληλοεπιρροές και αλληλοεπιδράσεις που προκύπτουν από μια καλλιτεχνική συνύπαρξη και συνλειτουργία. Πρότζεκ όπως το «Κτίριο 1» πάντα έχουν ενδιαφέρον και μικροεκπλήξεις. Η έκθεση διαρκεί από τις 15 Απριλίου ως την 1η Ιουνίου και γίνεται σε επιμέλεια Χρήστου Χριστοφή.
Ανθρωποκεντρική η δουλειά και των δύο. Εξαντλημένα σώματα σε καταθλιπτικά δωμάτια οι ήρωες του Κόνιαρη. Πορτρέτα συναισθημάτων τα έργα της Ξανθοπούλου. Μοναχικές φιγούρες που συναντιούνται στον εκθεσιακό χώρο, συνομιλούν με τον θεατή και μεταξύ τους.

Νίκος Κόνιαρης

Εμιλία Ξανθοπούλου

Ο Χρίστος Χριστοφής αναφέρει για το έργο της Εμιλίας Ξανθοπούλου: «Όλα αφορούν τη δεδομένη στιγμή: ήταν αλλιώς πριν, θα είναι διαφορετικά μετά. Ένα δυναμικό ενσταντανέ που διαρκεί όσο το ανοιγοκλείσιμο του κλείστρου της μηχανής, μια πλούσια χρωματικά και συνεπώς συναισθηματικά εντύπωση που όσο πιο έντονη, τόσο και εφήμερη».

Νίκος Κόνιαρης

Και για τη ζωγραφική του Νίκου Κόνιαρη: «Αναρωτιέμαι: Υπάρχει στη ζωγραφική οριακό σημείο αδιακρισίας στην έκθεση του τραύματος, όπως στην περίπτωση της φωτογραφίας, του ρεπορτάζ, του τηλεοπτικού σόου; Λόγω του απόλυτα υποκειμενικού της απεικόνισης, σίγουρα όχι. …… Η ίδια η ζωγραφική γίνεται τραύμα και η θέασή της πόνος και προβληματισμός. Μία συμμετοχή καλλιτέχνη και κοινού στην ιδιαίτερη ανθρώπινη στιγμή που τελικά την καθαγιάζει κατά τον Αριστοτελικό ορισμό της τραγωδίας: “Δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν”».

Εμιλία Ξανθοπούλου

Event Information
Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Ελ. Βενιζέλου 63-71, Ν. Ιωνία 14231, Αθήνα
Εγκαίνια: Δευτέρα 15 Απριλίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου – 1 Ιουνίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 -19.00  Σάββατο 11.00 -15.00 Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ. 210 2710472, fax 210 2712653, info@vogiatzogloucollection.gr

Νίκος Κόνιαρης

Εμιλία Ξανθοπούλου


Νίκος Κόνιαρης

Εμιλία Ξανθοπούλου

Last modified: 15/04/2019