Νίκος Κόνιαρης «Γιατί κλαις, μαμά;»

Η genesis gallery του Γιώργου Τζάνερη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον Νίκο Κόνιαρη παρουσιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής της «Γιατί κλαις, μαμά;».  Παρουσιάζονται έργα  τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από τον Κόνιαρη με σκοπό να εικονογραφήσουν το ομώνυμο βιβλίο – «ύμνος» για τη γυναίκα, της συγγραφέως Εύης Ανδριώτη, σε εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ
Οι εικόνες του περιγραφικές και συμβολικές αποκαλύπτουν συναισθήματα, εκμυστηρεύονται πανάρχαια μυστικά και πάμπολλες ενδόμυχες σκέψεις, ενώ ανοίγουν διάπλατα διόδους για πρωτοφανείς συλλογισμούς. Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από τα έργα του, μορφοποιεί αλήθειες, αλήθειες ανείπωτες και ειπωμένες, αλήθειες πικρές και γλυκές, γιατί αναπαριστά τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων.
Η εικαστική γραφή του είναι λιτή και κυριολεκτική, πότε συγκινητική, πότε σκληρή, άλλοτε τονίζει την απέραντη χαρά, άλλοτε την απώλεια, τον φόβο του πολέμου και τον πόνο και άλλοτε την αναπόφευκτη χαρμολύπη.ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ Η ρεαλιστική απόδοση και οι εικονογραφικές απουσίες είναι επιλεκτικές. Δε διστάζει να γίνεται λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετικός και η πινελιά του να μετατρέπεται από ρομαντική σε εξπρεσιονιστική. Η πρόθεσή του είναι κάθε έργο να είναι αυτοτελές, αλλά να συνάδει και στο σύνολο.
Περιγράφει «ζωντανά» στις ζωγραφικές του δημιουργίες τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας, τις εκδοχές της υπόστασής της μαζί με τη θηλυκή δύναμη, τη γυναικεία ευαισθησία, την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της, τους καθορισμένους ρόλους της, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, τη συναισθηματική υπεροχή.Ο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ Εικονογραφεί το πάσχων σώμα και άυλες πτυχές, όπως την αυτοθυσία, τον πόνο, την προσμονή, την αναμονή, την υπομονή, την απελπισία, το σθένος, τη χαρά.
Ο Νίκος Κόνιαρης, μέσα από την τέχνη του δίνει μαθήματα ζωής και εξυμνεί τη γυναίκα από κάθε πλευρά με την έντονα συναισθηματική εικονογράφησή του.
Λουΐζα Καραπιδάκη,
ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA και του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος ΠολιτισμούΝΙΚΟΣ ΚΟΝΙΑΡΗΣ

Event Information

Gallery GenesisΙπποκράτους 121, Αθήνα 11472
Εγκαίνια: Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 27 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00, Σάββατο 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

 

 

Last modified: 01/07/2024