ΝΙΚΟΣ ΔΕΣΕΚΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Δεσεκόπουλος – 50 χρόνια «μάστορας» της τέχνης

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του Νίκου Δεσεκόπουλου, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φιλότεχνοι στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας. Η αναδρομική έκθεση ενός από τους σημαντικότερους χαράκτες μας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival,* και φιλοξενεί έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα. Η έκθεση διαρκεί από τις 11 Μαΐου ως τις 18 Ιουνίου.
Το εικαστικό του έργο, καρπός  προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες:  Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά, Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. ΝΙΚΟΣ ΔΕΣΕΚΟΠΟΥΛΟΣΚάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 – 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη. Ο Νίκος Δεσεκόπουλος, ένας γνήσιος «εργάτης» της τέχνης του, χάραξε τη δική του καλλιτεχνική πορεία κυρίως μέσα από τη μάχη του καλεμιού με το υλικό του. Στο χαρακτικό του έργο η ακρίβεια του σχεδίου, η αποφασιστική χειρονομία της χάραξης με το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού, είναι το ζητούμενο.
Μετατρέπει με μαστοριά το άγραφο ξύλο, ενώ ρόλο κλειδί στα έργα του έχει ο ήλιος που συμβολίζει το φως ή το «μάτι» του παρατηρητή ή και του Θεού, καθώς οι δημιουργίες του αποτελούν συνάμα μία προσωπική πρόταση, αλλά και μορφοποίηση της υπαρξιακής του αγωνίας.
Ο Δεσεκόπουλος υποστηρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής και τυπώνει με το χέρι τις ξυλογραφίες του. Μέσα από τα έργα της αναδρομικής του έκθεσης παίρνουμε τη γνώση και την εμπειρία του παλιού «μάστορα»,  του καλλιτέχνη με αρετές, με ποιότητα δουλειάς, που είχε και έχει κάτι να πει.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων. Διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίαςτου Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)

Event Information

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Γερμανικού & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο,
Έναρξη: Πέμπτη 11 Μαΐου,  18.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 18 Ιουνίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.00 – 19.00, Κυριακή 10.00 – 16.00, Δευτέρα Κλειστά

— Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 18.00, την Κυριακή 28 Μαΐου στις 12.00, την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 18.00 και την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 12.00

Πληροφορίες: τηλ. 210 52 02 420, 21 www.opanda.gr

Last modified: 13/05/2023