Νίκος Γιαβρόπουλος: «Ειρήνη στα χρόνια του πολέμου – Μια αντιστροφή των όρων»

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, η Αίθουσα Τέχνης Match More και το Εικαστικό Πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2022 – Εικαστικές Διαδρομές» συνεργάζονται για την οργάνωση και παρουσίαση της εικαστικής ενότητας «Ειρήνη στα χρόνια του πολέμου – Μια αντιστροφή των όρων» του Νίκου Γιαβρόπουλου. Η έκθεση διαρκεί ως τις Τα εγκαίνια της εικαστικής δράσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου στις 20.30, στο Βενετσιάνικο Παρεκκλήσι των Renier (Μόσχων 4 & Ζαμπελίου, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη) και αργότερα θα ακολουθήσει Λιτανεία Ειρήνης μέχρι την Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας (Πλατεία 1821, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη). Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπάσιος και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Η εικαστική ενότητα «Ειρήνη στα χρόνια του πολέμου – Μια αντιστροφή των όρων» του Νίκου Γιαβρόπουλου συντίθεται από τρεις αυτόνομες εγκαταστάσεις στις οποίες η αφήγηση ακολουθεί τη ροή της αρχαίας τραγωδίας με τρεις πρωταγωνιστές που οδηγούνται από την ύβρη στη μη-κάθαρση. Ο «Χορός-Chorus» αποτελείται από ομάδα νέων ανδρών που ετοιμάζονται κυκλωτικά για τον πόλεμο. Το «Κράτος-State» με την έπαρση της πολιτικής εξουσίας είναι έτοιμο να στήσει μεγαλοπρεπή νέα αγάλματα για να γιορτάσει ακόμα μια Πύρρειο Νίκη. Και η «Θεία Δύναμις – Divine Power», αγέρωχη μέσα στην ιεροσύνη της, ευλογεί την ακόρεστη δίψα για ισχύ.
Στο Βενετσιάνικο Παρεκκλήσι των Renier (ώρες 19.00-23.00) θα παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση «Θεία Δύναμις – Divine Power» και στην Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας θα παρουσιάζονται οι εικαστικές εγκαταστάσεις «Χορός-Chorus» και «Κράτος-State» (ώρες 21.00-23.00) από 22 ως 31 Αυγούστου.
Ο επιμελητής Κωνσταντίνος Μπάσιος σημειώνει: «Θεωρώντας δεδομένο ότι το κύριο θέμα αυτής της τριμερούς εγκατάστασης είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι πολύ ενδιαφέρον ότι το κόκκινο χρώμα απουσιάζει εντελώς. Ενώ, αυτό που μάς εκπλήσσει είναι η εκλεκτική εφαρμογή του μπλε. Και παρά το γεγονός ότι το νόημα (του χρώματος) προκύπτει από το γεγονός ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι το διακύβευμα, δεν παύει να είναι μια εξαιρετικά ιδιοφυής σύλληψη, δηλαδή να χρησιμοποιεί και να προτείνει o καλλιτέχνης αυτή τη νέα, ασυνήθιστη, συμβολική αξία. Ωστόσο, είναι το ανατρεπτικό και το ειρωνικό στοιχείο που ο Νίκος Γιαβρόπουλος καλλιεργεί, για άλλη μια φορά».
Η παρουσίαση των εικαστικών εγκαταστάσεων συνοδεύονται από κατατοπιστικό δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) φυλλάδιο με κείμενα τεκμηρίωσης και σχόλια.
Η παρουσίαση της εικαστικής δράσης γίνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης Match More στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2022 – Εικαστικές Διαδρομές», συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και τον Πολυχώρο Εξάντα.

Last modified: 22/08/2022