Νίκος Βατόπουλος: Κάτοικος Μουσείου

Οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στην έκθεση «Κάτοικος Μουσείου» που παρουσιάζει ο Νίκος Βατόπουλος. Η έκθεση που επιμελείται η Ίρις Κρητικού, φιλοξενείται στο καφέ του Μουσείου από τις 6 Ιουλίου ως τις 20 Σεπτεμβρίου.
«…Για τους παλιούς Αθηναίους, ένα ήταν το Μουσείο», σημειώνει ο Νίκος Βατόπουλος. «Και όταν έλεγαν «Μουσείο» εννοούσαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έδωσε το όνομά του στην περιοχή, και έγινε το «Μουσείο» με τους ωραίους δρόμους του μια γειτονιά περιζήτητη. Γέμισαν τα στενά και οι δρόμοι πίσω, κάτω και στο πλάι του Μουσείου με αρχοντικά σπίτια και με ωραίες πολυκατοικίες, γέμισε το Μουσείο με αστική ζωή του 1920, και του 1930, και του 1940 και του 1950.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μουσείο

Ένας συμπυκνωμένος 20ός αιώνας ακόμη αναπνέει γύρω από την κιβωτό του 19ου, ένας κόσμος που ως τα πρόσφατα χρόνια ήταν ευανάγνωστος και συντεταγμένος και που με τα χρόνια απέκτησε στρώσεις μνήμης και ζήτησε διαφορετικά εργαλεία για την κατανόησή του. Μια περιδιάβαση σε τοπία του χθες και του σήμερα, με ένα υβριδικό βλέμμα στις διαστρωματώσεις και τις διασταυρώσεις του αστικού αποθέματος, με εμμονή στις παλιές φωτογραφίες, στις επιδερμίδες των κτιρίων, στις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες, στη θερμή πατίνα του ’50 και του ’60, στον απόηχο της μικρής Αθήνας και της σημερινής χαοτικής μητρόπολης».      ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - Κάτοικος Μουσείου
«Με την ευκαιρία της ατομικής του έκθεσης φωτογραφίας στον οικείο χώρο αναψυχής  του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Νίκος Βατόπουλος ξανα-περπατά στην κοίτη της οδού Πατησίων και σε μια αγαπημένη αστική γειτονιά της Αθήνας που χαρακτηρίζεται και προσδιορίζεται από το κεντρικό κτηριακό της μνημείο και μας συστήνει την περιοχή από την αρχή, ανασκάπτοντας τις εικόνες και τις προσωπικές του οπτικές μαρτυρίες. Φέροντας στο προσκήνιο κρυμμένες ποιότητες του ήσσονος και επικεντρώνοντας σε ό,τι το βλέμμα ή η μνήμη εξακολουθούν να διασώζουν», σημειώνει η Ίρις Κρητικού.
«Οι σαράντα ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες που συνθέτουν την πολύτιμη αυτή ενδοχώρα, άλλοτε πανοραμικές και άλλοτε εστιασμένες σε μια ελάχιστη δομική η κοσμητική κτηριακή λεπτομέρεια -σε μια κτηριακή υφή ή πατίνα του χρόνου, στο ξεχασμένο ως σήμανση φιλελληνικό όνομα ενός δρόμου, σε μια αρ ντεκό άνθινη επίστεψη, σε ένα εκλεκτικιστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο ή σε μια μοντερνιστική έξοχη αθηναϊκή μεταγραφή- αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της πολύτιμης αρχειακής φωτοθήκης ενός χαλκέντερου περιπατητή και παρατηρητή, ενός αληθινού γνώστη και συνομιλητή του αθηναϊκού κέντρου».

Πατησίων και Γκυιλφόρδου

«Ο εύγλωττος τίτλος της έκθεσης, έχοντας με τρυφερή οικειότητα χρησιμοποιηθεί από πολλούς Αθηναίους της περιοχής (μεταξύ των οποίων και από την επιμελήτρια)  κατά τις περασμένες δεκαετίες, χωρίς την ανάγκη κάποιου επεξηγηματικού πρόσημου, επιβεβαιώνει την οργανική σχέση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου -της Κιβωτού της Αθήνας- με την καθημερινότητα και την πνευματική καταφυγή των Αθηναίων. Το Μουσείο, είναι το εκεί, όπου όλοι οι δρόμοι εξακολουθούν να οδηγούν».

Event Information
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Εγκαίνια: Τρίτη 5 Ιουλίου,18.00 – 20.00
Διάρκεια έκθεση: 5 Ιουλίου – 20 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη 13.00-20.00, Τετάρτη – Δευτέρα 08.00-20.00
Πληροφορίες: τηλ: 213214 4856/-4858e-eam@culture.gr  www.namuseum.gr

Last modified: 05/07/2022