Νέοι καλλιτέχνες αποτυπώνουν το σεισμό στους πρόποδες του Έβερεστ

Πώς  μια  ομάδα  σπουδαστών  της  Σχολής  Τεχνών  τεκμηριώνει  τις  καταστροφές  των  7.8 ρίχτερ …

Το 2015 το Νεπάλ χτυπήθηκε από ένα ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του περισσότερους από 8.000 νεκρούς, τεράστιες καταστροφές υποδομών και μετακίνησε του Έβερεστ κατά 40 εκατοστά.
Μία ομάδα φίλων, στη Σχολή Τεχνών, η Paasapi, αποφάσισαν να καταγράψουν ζωγραφικά τις επιπτώσεις του σεισμού και παράλληλα να συμπαρασταθούν στους πληγέντες.
«Κατανοήσαμε ότι στην πραγματικότητα τεκμηριώνουμε την ιστορία και αυτό είχε περισσότερο από αισθητική αξία. Έτσι, αποφασίσαμε να μην πουλήσουμε τα ζωγραφικά μας έργα. Επιλέξαμε να επισκεπτόμαστε σεισμόπληκτες γειτονιές και να οργανώνουμε  εργαστήρια τέχνης για παιδιά. Ζωγραφίζαμε σπίτια που είχαν υποστεί βλάβη, ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».
Οι πίνακές τους δεν απεικονίζουν απλώς την ερήμωση, αλλά και  ιστορίες που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και το πάθος τους για υπέρβαση της κρίσης. Μερικές φορές, οι καλλιτέχνες βοηθούσαν τους εργάτες και άνθρωποι χτυπημένοι από το σεισμό καλούσαν τους καλλιτέχνες στα σπίτια τους «Το σπίτι μου είναι πολύ πιο κατεστραμμένο, πρέπει να έρθετε και να το ζωγραφίσετε έλεγαν».

Επιζώντες χωρίς τα απαραίτητα τρόφιμα προσφέρονταν να μοιραστούν το φαγητό τους με τους καλλιτέχνες. Για την ομάδα Paasap η δουλειά δεν αφορούσε μόνο στην απεικόνιση των δομών αλλά και στην καταγραφή των ανθρώπινων συναισθημάτων. «Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι ασχολούνται περισσότερο με τους ζωγράφους παρά με τους δημοσιογράφους», λέει ένας καλλιτέχνης.
Ακόμη και τίτλους έργων έδιναν οι σεισμόπληκτοι. Μάλιστα μερικές φορές για πολύ κοινά θέματα χρησιμοποιούσαν ευφάνταστους τίτλους. «Κάποιοι από τους σεισμόπληκτους κατέχουν την ψυχή της τέχνης όσο και οι καλλιτέχνες».
Φιλοτεχνήθηκαν συνολικά 200 έργα καταστροφών και τώρα η ίδια ομάδα αποτυπώνει όλο το πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης. Ήδη οι καλλιτέχνες της ομάδας  Paasapi έχει πραγματοποιήσει πέντε δημόσιες εκθέσεις στη Γκόρκχα και στο Κατμαντού.


Πηγές:
www.nepalitimes.com
https://kathmandupost.com

 

 

 

 

Last modified: 19/07/2019