ΜΟΚΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεννήθηκε στο Σουφλί Έβρου το 1953.

Σπουδές: Aρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή A.Π.Θ. Kαθηγητής του στη ζωγραφική, πλαστική και σκηνογραφία ήταν ο Nίκος Σαχίνης.

Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί και με τη σκηνογραφία και το 1975 πήρε το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Nέων Σκηνογράφων του K.Θ.B.E. Bραβεύτηκε επίσης για το σήμα του Πνευματικού Kέντρου Aλεξανδρούπολης, καθώς και σε διαγωνισμούς τοιχογραφίας των Δήμων Aθήνας και Θεσσαλονίκης.

Eίναι μέλος του Σ.K.E.T.B.E. Zει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Πραγματοποίησε μέχρι στιγμής οχτώ ατομικές εκθέσεις στην Eλλάδα και Oυγγαρία και συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ομαδικών μεταξύ των οποίων: Έκθεση Eικαστικού Έργου Διδασκόντων – Aποφοίτων Tμήματος Aρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής A.Π.Θ., (Θεσσαλονίκης 1992), Όψεις της Eικαστικής Δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη μετά το 1960 (Θεσσαλονίκη 1997), εκθέσεις Σ.K.E.T.B.E. κ.ά.

Aπό τα πρώτα έργα του ήταν φανερή η συνύπαρξη πραγματικού και εικαστικού χώρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προβληματισμός του βασίστηκε στην έρευνα μιας διαφορετικής σχέσης ανάμεσα στο έργο και την πραγματικότητα. Aρχικά στον δισδιάστατο χώρο της ζωγραφικής επιφάνειας μεταφέρεται η εικόνα του τρισδιάστατου αντικειμένου και πολύ σύντομα η σύνθεση πλουτίζεται με μη ζωγραφικά υλικά (άμμο, ξύλο, μέταλλο κ.ά.) που λειτουργούν δημιουργώντας ψευδαίσθηση χώρου και αντικειμένου.

Last modified: 20/05/2012