Μιχάλης Μανουσάκης «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια»

Μιχάλης Μανουσάκης και τα παιχνίδια του ταξιδεύουν στα Χανιά   

Σε ένα ταξίδι με διπλό προορισμό προσκαλεί τους επισκέπτες της η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων μέσα από την έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια». Ο πρώτος είναι η επιστροφή στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας μέσα από εκατοντάδες σπάνια παιχνίδια, που έχουν “καταλάβει” τους τρεις ορόφους του κτιρίου της Πινακοθήκης. Και ο δεύτερος είναι η ιστορία των παιδιών όπως αποτυπώνεται στα κουκλόσπιτα και τα στρατιωτάκια τους από το 1821 έως το 1960.

Μιχάλης Μανουσάκης «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια»

Μιχάλης Μανουσάκης. 

Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι δεν είναι άλλος από τον Χανιώτη, καταξιωμένο εικαστικό και ομότιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μιχάλη Μανουσάκη, ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρα του δημιουργώντας μια έκθεση ειδικά για αυτήν και την παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, εντός του εκθεσιακού χώρου της Πινακοθήκης. «Πρόκειται για μια  έκθεση-πολύτιμο κεφάλαιο για τις γενιές που θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στα παιδικά τους χρόνια, για τις γενιές που θα ψηλαφήσουν με το βλέμμα όσα άκουσαν από τους παλαιότερους, αλλά και για τις νεότερες, καθώς ελπίζουμε να λειτουργήσει ως ένα “παράθυρο” σε μια πραγματικότητα, που η παιδική ηλικία ήταν συνυφασμένη με το παιχνίδι και την αθωότητα, χωρίς τις “Σειρήνες” της οθόνης, του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», είπε επί τη ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.Μιχάλης Μανουσάκης «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια»

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Μιχάλης Μανουσάκης συνθέτει με τον δικό του μη ζωγραφικό αλλά απολύτως εικαστικό και προσωπικό τρόπο, την Ιστορία από το 1821 έως το 1960 μέσα από το υλικό που είναι πλασμένα τα όνειρα των παιδιών: τα παιχνίδια. Και μας αποκαλύπτει πως αυτός “Ο τόπος του κάποτε” δεν είναι μια χαμένη ουτοπία, αλλά κρύβεται μέσα μας, αρκεί να έχουμε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και τη δύναμη να κρατήσουμε ζωντανό το παιδί που υπάρχει βαθιά στο εσωτερικό μας».Μιχάλης Μανουσάκης «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια»
Στην έκθεση “Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια” παρουσιάζονται περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του Μιχάλη Μανουσάκη,  που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος από το 1821 έως το 1960. Μαζί με παλιά αναγνωστικά, παιδικά βιβλία, φωτογραφίες και βινύλια που συγκεντρώνει ο ζωγράφος τα τελευταία 25 χρόνια, συνθέτουν μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, καθεμία εκ των οποίων διηγείται και μια διαφορετική ιστορία.
Μέσα από τρεις ενότητες, όσα και τα επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, η έκθεση υπόσχεται να ξεδιπλώσει την ιστορία των παιδιών μέσα από το υλικό που είναι πλασμένα τα όνειρα τους. Το πρώτο κεφάλαιο, στο ισόγειο, αναδεικνύει πτυχές της παιδικής ηλικίας μέσα από παιχνίδια, παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και μια αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης μπροστά από τα εκθέματα.

Το δεύτερο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δίνει έμφαση στο φωτογραφικό υλικό και το τρίτο αποτελεί έναν φόρο τιμής στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τον 19ο αι. καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια έκδοση του 1821 με ποιήματα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μολυβένιο Ναπολέοντα με τους αξιωματικούς του (παραγωγής 1900-1910).
Η  έκθεση Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια” είναι η τέταρτη κατά σειρά που περιλαμβάνει παιχνίδια από την προσωπική συλλογή του Μιχάλη Μανουσάκη. Συνοδεύεται δε, από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα του παιδοψυχιάτρου, Θανάση Χατζόπουλου, του δημοσιογράφου και μουσειολόγου, Δημήτρη Τρίκα και του ίδιου του καλλιτέχνη.Μιχάλης Μανουσάκης «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια»

Event Information
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98, Χανιά 731 31
Εγκαίνια: Σάββατο, 11 Μαρτίου
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο 10.00 – 14.00 και 18.00 – 21.00 Κυριακή 10.00 – 14.00 Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: https://pinakothiki-chania.gr Τηλ: +30 28210 92 294, +30 28210 92 419
— Φωτογραφίες των έργων και των κειμηλίων «photo Katoufas Brothers»

 

Last modified: 11/03/2023