Μιχάλης Ζαχαρίας: Φαντασιακά σενάρια πολιτικής ουτοπίας

Τη δεύτερη ατομική έκθεση του Μιχάλη Ζαχαρία Authentically Appealing, παρουσιάζει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα από τις 17 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου.
Η νέα σειρά έργων του Μιχάλη Ζαχαρία εμπνέεται από την σχέση μεταξύ avant-garde και πολιτικής, μέσα από φαντασιακά σενάρια ματαίωσης τόσο του μοντερνιστικού πνεύματος όσο και της πολιτικής ουτοπίας. Τα έργα είναι αφηγήσεις ψευδογεγονότων, οι οποίες “σχεδιάζονται” ούτως ώστε να αποδοθεί σε πραγματικά γεγονότα πότε μια κυνική, πότε μια ειρωνική, πότε μια ανασκευαστική διάσταση. Avant-garde προπαγανδιστικές μηχανές, μεταμοντέρνες κατασκευές-παραφράσεις του agitprop φαινομένου, φωτομοντάζ που παραπέμπουν σε μνημεία ανατολικού μπλοκ, πλαστά συμβάντα σχετιζόμενα με τον εκφυλισμό του μοντερνιστικού πνεύματος, είναι οι γενικές περιγραφές των έργων που διαιρούνται σε τέσσερις εγκαταστάσεις και έντεκα τυπώματα.

Rear Projection Trolley With Flags, 2021, Ψηφιακή εκτύπωση σε καμβά
150 x 190.5 εκ.

Όλα τα έργα αποτελούν ιστορικά détournements στην ουσία, μιας και εμπνέονται από πραγματικά γεγονότα που εκτρέπονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για να αποδοθεί πιο εύστοχα το σχόλιο πάνω στην ματαίωση της ριζοσπαστικότητας που διέπει την πολιτική avant-garde. Στην εποχή των fake news, η ευκολία με την οποία κατασκευάζονται αφηγήσεις προσφέρει την δυνατότητα τέτοιων εκτροπών. Με τη δυναμική που προσφέρουν τα νέα μέσα όσον αφορά την κατασκευή ψευδών γεγονότων (τρισδιάστατα γραφικά, ψηφιακά φωτομοντάζ, αρχειακές και public domain εικόνες), γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθούν μετά-απεικονίσεις της ιστορίας, είτε ως δήθεν αρχειακό υλικό, είτε ως υποτιθέμενες σύγχρονες ανακατασκευές και συμβάντα.
Για την παρούσα έκθεση, που αποτελεί μέρος του γενικότερου συνόλου της δουλειάς του Ζαχαρία πάνω στην κατάπτωση του ουτοπιστικού πνεύματος του μοντερνισμού, ο εικαστικός επέλεξε για την υλοποίηση των έργων του τις ιδέες εκείνες που εμπεριέχουν το πολιτικό στοιχείο, αλλά και ορίζονται από τη μηχανική των ιστορικών ανακατασκευών όπως αναφέρεται παραπάνω, ούτως ώστε να είναι πιο έντονη η αναφορά στο σήμερα και στα φαινόμενα που βιώνουμε· από τα όσα συμβαίνουν στην σύγχρονη πολιτική σκηνή έως και τη fake news κουλτούρα, αλλά και στο καίριο ζήτημα για το πως αντιλαμβανόμαστε έναν αιώνα μετά την ουτοπία.

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Ιουνίου, 12.00 – 21.00
Διάρκεια: 17 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη 15.00 – 20.00, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

Last modified: 15/06/2021