Μιχάλης Αμάραντος: Οι μικρές στιγμές που πολλές φορές τις αγνοούμε

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Η έκθεση «Θραύσματα Χαρτιού» του Μιχάλη Αμάραντου στη γκαλερί Ευριπίδης ήταν για μένα μία έκπληξη. Με μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, τέμπερες και ακρυλικά σε χαρτί και σε χαρτόνια, ο ζωγράφος φτιάχνει τον δικό του ιδιαίτερο κόσμο. Φιγούρες σε προφίλ, μοναχικές ή σε σχέση μεταξύ τους, έχοντας δίπλα τους ένα ρολόι, ένα πουλί, ένα βιβλίο ή ένα λουλούδι και με φόντο πολλές φορές κάποιο τοπίο, αφηγούνται τις δικές τους σύντομες προσωπικές ιστορίες. Με έμπνευσή του μικρές ανθρώπινες καθημερινές στιγμές και το μυστήριο που τις πλαισιώνει, ο ζωγράφος «παίζει» με τις μορφές και το κενό γύρω τους, μεταφέροντας την ζωγραφική του άποψη και στα ιδιαίτερα γλυπτά του από χρωματισμένο σίδηρο, με τα ποικίλα οπτικά τους αινίγματα.
Η έκπληξη μου έγκειται στο γεγονός ότι ο Μιχάλης Αμάραντος κατορθώνει και παντρεύει την «παλιά ζωγραφική αντίληψη με τη σύγχρονη έκφραση. Η απλότητα συνδυάζεται με την οφθαλμαπάτη, δίνοντας εμπνευσμένα έργα, όλο έκφραση και συναίσθημα. Οι φιγούρες του άλλοτε διαθέτουν έντονη σχεδιαστική λεπτομέρεια και άλλοτε μένουν κενές, χωρίς περιγραφικά στοιχεία, πλαισιωμένες από άλλα πρόσωπα.
Οι ανθρώπινες σχέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωγραφική του. Μπορεί να μιλάει για μία φιλική σχέση, για μια υποκριτική σχέση ή και για τη μοναξιά που μπορεί να νιώσει κάποιος ενώ περιτριγυρίζεται από πλήθος ανθρώπων. Μυστικά, ψέματα και αλήθειες βρίσκονται όλα εκεί σε έργα που γεννιούνται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τα θέματά του τα επεξεργάζεται με ευαισθησία και λεπτότητα ενώ δίνει μεγάλη προσοχή στο σχέδιο και σε λεπτομέρειες που για κάποιους θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.
Προσωπικά, με την ζωγραφική του, ο Μιχάλης Αμάραντος με έκανε να αναρωτηθώ πόσο αληθινή είναι η σχέση μου με τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου και πόσο δυνατές μπορεί να είναι κάποιες στιγμές μέσα στον χρόνο για όλους μας. Αυτές οι μικρές στιγμές που πολλές φορές δεν τους δίνουμε καμία σημασία.

 

Last modified: 10/04/2018