Μια προσέγγιση στο έργο του Άγγελου Κώστα «Μαργαριτάγγελος»: Η δύναμη του έρωτα

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Για τη σύντροφο του Άγγελου, Μαργαρίτα, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί εικαστικό αποτύπωμα της συντροφικότητας. Για μένα, απεικονίζει τη στιγμή ακριβώς του «κεραυνού», όταν οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούν έκπληκτοι τον έρωτά τους.
Τα μάτια μέσα στα μάτια, η ανάσα μέσα στην ανάσα και οι δύο ψυχές που γίνονται μία και ξαναγεννιούνται μαζί. Το αρσενικό και το θηλυκό που δημιουργούν το Ένα: τη μεγαλύτερη δύναμη που προκύπτει από την ένωση. Ο Άγγελος Κώστας το εκφράζει με το δικό του τρόπο: «Από αυτό που είναι ένα, δεν απομένει κάτι», λέει.
Η γεωμετρία του κόσμου και της φύσης βρίσκονται στο έργο του ως φόντο και τα συναισθήματα των συντρόφων τη στιγμή που γίνονται ένα με το σύμπαν παίρνουν κυκλικό σχήμα. Πρόκειται για τον πιο όμορφο τρόπο ουσιαστικής ζωγραφικής αποτύπωσης του έρωτα.
Η γεωμετρία στο έργο του Άγγελου Κώστα δίνει σχήμα στις ενέργειες. Ενέργειες με τις οποίες τροφοδοτείται ο πλανήτης μας και προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον Ήλιο. Τρίγωνα, τετράγωνα και κύκλοι υπάρχουν παντού στο έργο του. Για βάση του, χρησιμοποιεί το ξύλο, υλικό φυσικό που προέρχεται από το δέντρο, με τις ρίζες και τα παρακλάδια του. Το συναίσθημα εκφράζεται από τον κύκλο, σύμβολο της θηλυκής μορφής και του ίδιου του κύκλου της ζωής και της γονιμότητας.
Αρσενική και θηλυκή ενέργεια. Αρχέτυπα που παίρνουν σχήμα. Τα μάτια, τα αισθητήρια όργανα όρασης των ζωντανών οργανισμών, συναντιούνται, κοιτούν βαθιά το ένα μέσα στο άλλο και συλλαμβάνουν το φως (την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία). Ίσως το εσωτερικό φως του καθενός.
Μπράβο Άγγελε! Μας θυμίζεις την απέραντη και αιώνια ζωογόνο δύναμη του έρωτα! Τη δύναμη της ζωής και της αναγέννησης. Ευχαριστούμε! Τυχεροί όσοι τον βιώνουμε! Και τον ευχόμαστε σε όλους!

Αρχική εικόνα: «Μαργαριτάγγελος», 2017, μικτή τεχνική σε ξύλο, 52 x 86 εκ., αφιερωμένο και χαρισμένο στη Μαργαρίτα…

Last modified: 15/09/2017