Μια ζωντανή μαρτυρία για τη Γη που αλλάζει

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

O Olafur Eliasson μας φέρνει αντιμέτωπους με τους μεγαλύτερους φόβους μας για την κλιματική αλλαγή, και δημιουργεί τη πιο δυναμική δημόσια εγκατάσταση για το 2018. Σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει το κοινό για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο καλλιτέχνης εγκατέστησε 24  μεγάλα κομμάτια πάγου έξω από την Tate Modern, στο Λονδίνο.
Το Ice Watch ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα που άρχισαν στην Πολωνία οι εργασίες της   διάσκεψης COP24 για το κλίμα και ύστερα από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, η οποία προειδοποιεί ότι έχουν απομείνει μόνο 12 χρόνια για να περιορίσουμε τις πιο αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής αυτής στον  πλανήτη.
Σε αυτήν την real-time εγκατάσταση, οι επισκέπτες βλέπουν τον πάγο να λιώνει σταδιακά, κι έτσι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ο Eliasson εξηγεί στην ιστοσελίδα του «επιτρέποντας στους ανθρώπους να βιώσουν και πραγματικά να αγγίξουν τα κομμάτια πάγου σε αυτό το έργο, ελπίζω ότι θα συνδέσουμε τους ανθρώπους με το περιβάλλον τους σε βαθύτερο τρόπο και θα εμπνεύσουμε ριζικές αλλαγές. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μαζί έχουμε τη δύναμη να αναλάβουμε μεμονωμένες ενέργειες για να πιέσουμε για συστημικές αλλαγές. Ας μετατρέψουμε την κλιματική γνώση σε κλιματική δράση».
Τα κομμάτια πάγου έχουν αφαιρεθεί από τα νερά της Γροιλανδίας όπου αποκολλήθηκαν από ένα παγώβουνο που λιώνει με «πρωτοφανή ρυθμό» σύμφωνα με τους επιστήμονες. Έχει επίσης δημιουργηθεί ένα ιδικό site όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τι έχει απομείνει στην εγκατάσταση  http://icewatchlondon.com/

Ο Olafur Eliasson είναι Ισλανδό – Δανός καλλιτέχνης γνωστός για γλυπτά και έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας που χρησιμοποιεί στοιχειακά υλικά όπως το φως, το νερό και τη θερμοκρασία του αέρα για να ενισχύσει την εμπειρία του θεατή. Το 1995 ίδρυσε το Studio Olafur Eliasson στο Βερολίνο, ένα εργαστήριο χωρικής έρευνας.
Η τέχνη του προέρχεται από μια ειλικρινή πρακτική στην οποία συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες σε διάφορους τομείς για να δημιουργήσει διάφορα κομμάτια που προορίζονται να προτείνουν κρίσιμες παρεμβάσεις στα υπάρχοντα κοινωνικά συστήματα. Ο Eliasson θέλει να αφυπνίσει τη  δημιουργική σκέψη που προκαλεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον πολιτισμό, την κοινότητα και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους. Ζητά από τους θεατές να σκεφτούν το ρόλο τους στην παγκοσμιοποίηση και στα κινήματα για το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, επεκτείνει τον ιστορικό ρόλο της Activist art, εστιάζοντας λιγότερο στα προσωπικά ζητήματα της εποχής μας και περισσότερο στις ανησυχίες για ένα πιο αανθρώπινο μέλλον.
Με τα έργα του μεταμορφώνει το ρόλο της τέχνης πέρα από την απλή αισθητική ή βιωματική της αξία και σε ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του εφησυχασμού. Όπως έχει δηλώσει: «Αυτή η αβεβαιότητα είναι σημαντική για μένα, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να αισθάνονται πέρα από τα όρια μέσα στα οποία είναι συνηθισμένοι να λειτουργούν».
Άλλα σημαντικά έργα του: The weather project (2003)στην Tate Modern στο Λονδίνο, New York City Waterfalls (2008), Green river (1998)

he weather project (2003)

York City Waterfalls (2008)

 

Last modified: 21/01/2019