«Με έμπνευση από Ελλάδα». Ομαδική έκθεση 

Η Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή» παρουσιάζει τηνομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Με έμπνευση από Ελλάδα». Η έκθεση διαρκεί από τις 17 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου.
Έχετε σκεφτεί πόσες διαφορετικές εκφάνσεις μπορεί να έχει η Ελλάδα μέσα από το βλέμμα, τις προσεγγίσεις και τον χρωστήρα των σύγχρονων δημιουργών; Την τόσο πολύπλευρη αυτή έννοια της Ελληνικότητας που κατέστησε πρώτη στην ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης, ως πρωταρχικής σημασίας και επίκεντρο των εικαστικών της αναζητήσεων, η περίφημη γενιά του ’30 (με τους Κ. Παρθένη, Σ. Παπαλουκά, Φ. Κόντογλου, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Δ. Διαμαντόπουλο, Γ. Μπουζιάνη, Ν. Εγγονόπουλο κ.α.) και στη συνέχεια αρκετοί σπουδαίοι καλλιτέχνες της γενιάς του ’60 πραγματεύτηκαν, άλλοι πιο άμεσα και άλλοι πιο έμμεσα στο έργο τους ( Γ. Γαΐτης, Π. Τέτσης, Δ. Μυταράς, Κ. Τσόκλης, κ.α.), συνεχίζει έως και σήμερα να απασχολεί τους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.

Έλενα Παπαδημητρίου

Η ομαδική αυτή έκθεση οργανώθηκε με διάθεση μιας πολύπλευρης προσέγγισης της έννοιας της Ελληνικότητας στις μέρες μας  με έναυσμα το ερώτημα που έχει συχνά απασχολήσει θεωρητικούς και εικαστικούς: Υπάρχει σύνδεση του τόπου καταγωγής του καλλιτέχνη, με το έργο του και αν ναι που έγκειται αυτή;
Στα έργα που παρουσιάζονται σε μεγάλο ποσοστό η ελληνικότητα προσεγγίζεται με αναφορές στο Τοπίο. Μεγάλο μέρος των έργων προσεγγίζει τον τόπο μας μέσα από απεικονίσεις με αναφορά στο φυσικό τοπίο, με τη θάλασσα, τον ουρανό και τοπία από ελληνικά νησιά να κυριαρχούν, αλλά και πιο αφαιρετικές προσεγγίσεις των χρωμάτων και του φωτός που εκπέμπει ο ήλιος και ο ουρανός στη χώρα μας. Το φυσικό τοπίο υπεισέρχεται και σε έργα εννοιολογικά συνδυασμένο με άλλες εικόνες, μοτίβα ή κείμενο. Άλλα πάλι έργα αποτελούν αναφορές στο σύγχρονο αστικό τοπίο που παρουσιάζεται με μια θα λέγαμε ποιητική πλευρά μιας σύγχρονης μεγαλούπολης όπως η Αθήνα. Άλλα πάλι έργα προβάλλουν αναφορές στον Πολιτισμό, στην Ιστορία, στα ήθη και στα έθιμα του τόπου μας, στην Παράδοση, στις Τέχνες, στα μνημεία, σε τελετουργίες. Τέλος υπάρχουν και τα έργα εκείνα με τις αναφορές στην χλωρίδα και στην πανίδα του τόπου μας αλλού με πιο άμεσα αναπαραστατική προσέγγιση και αλλού πιο έμμεσα υπαινικτικά.

Ισμήνη Μπονάτσου

Το ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της έκθεσης είναι μεγάλο καθώς περιδιαβαίνοντας ένα ένα τα έργα μπορεί να αφήσει να του αποκαλυφθούν οι τόσο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της Ελλάδας και της ελληνικότητας από τους σύγχρονους δημιουργούς. Οι καλλιτέχνες των οποίων έργα παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι οι: Π. Αλεξίου, Μ. Αποστολίδου, Κ. Βαρβάκη, Η. Βιτάλη, Β. Γκιόκας, Μ. Δοκουμετζάκης, Χ. Δουζένη, Β. Καρακατσάνης, Α. Κατσαμπάνη, Μ. Κελαιδή, Ν.Κ ερκύρα, Ν. Κρανάκης, Ν. Κρυωνίδης, Μ. Λεβεντάκου, Μ. Μαρουδή, Ν. Μπλιάτκας, Ι. Μπονάτσου, Α. Ξαφοπούλου, Μ. Παναγιώτου, Α.Μ.Παπαδημητρίου, Ε. Παπαδημητρίου, Τ. Πατρασκίδης (Αρχική εικόνα), Ν. Περράκη, Φ. Πεχλιβανίδης, Μ. Χάρος, Α. Χρυσού

Event Information

Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ Δεξαμενή», Ξανθίππου 11, πλατ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
Εγκαίνια: Πέμπτη 17 Ιουνίου
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 15.00 και 17.00 – 20.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 7294342,3 http://astrolavos.gr

 

 

Last modified: 18/06/2021