«Μεθεόρτια – Από το ’21 στο ’22» – Μια πολυεπίπεδη έκθεση  

 Ένα ιδιαίτερο εικαστικό πολύπτυχο με τίτλο «Μεθεόρτια – Από το ’21 στο ’22» διοργανώνεται στους χώρους των παλιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, του Hellenic Diaspora Foundation που εδρεύει στην Πάτρα και της συλλογής Γ. Κωστόπουλου από την Αθήνα.
Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη έκθεση, τη γενική επιμέλεια της οποίας έχει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης,  η οποία προσπαθεί, έστω και αποσπασματικά και συμβολικά, να αφηγηθεί την περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης από την Παλιγγενεσία έως σήμερα έχοντας κατά νου ότι πίσω από κάθε εθνική ανάταση ελλοχεύουν πάντοτε ο διχασμός και η πτώση. Και η τέχνη; Αυτή οφείλει να βρίσκεται εκεί, νηφάλια και ουσιαστική, ερμηνεύοντας χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις ή κομπασμό όσα αδυνατούν ή δεν θέλουν να εξηγήσουν η ιστορία ή η πολιτική θεωρία.
Γεώργιος Γούλας Συγκεκριμένα το πολύπτυχο αυτό αρχίζει μ’ ένα διδακτικό αφιέρωμα στους Φιλέλληνες ζωγράφους ( Eugène Delacroix, Adam Friedel, Karl von Krazeisen, Giovanni Boggi, Peter von Hess, Ludovico Lipparini, Otto Magnus von Stackelberg, Horace Vernet, ) που ιστόρησαν τους ήρωες του Αγώνα, τους Αγίους του νεότερου Ελληνισμού αλλά περιλαμβάνει ενδεικτικά με μερικούς συγχρόνους όπως ο Αχιλλέας Χρηστίδης ή ο Γιάννης Αδαμάκης που εμπνεύστηκαν από αυτούς (Τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου).  Συνεχίζει με μια εντυπωσιακή ενότητα 15 έργων του Χρήστου Αντωναρόπουλου με τίτλο «Σημαιοφόροι», ένα ζωγραφικό σχόλιο των εορτασμών σε αντιηρωικές εποχές κι όταν η εορταστική διάθεση είναι ζητούμενο. Ακολουθεί η μικρή αναδρομική του ιστορικού γλύπτη Μέμα Καλογηράτου που γεννήθηκε το 1940 στην Κεφαλονιά, υπήρξε μαθητής του Θανάση Απάρτη και εμπνεύστηκε τις μνημειακές του συνθέσεις από την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία και την τραγωδία της Κύπρου κ.α. Μέμας Καλογηράτος Έπειτα παρουσιάζεται η ιδιαίτερη ενότητα «Φυλάκιο Μνήμης» η οποία περιλαμβάνει τέσσερις πρόσφατα τεθνεώτες Θεσσαλούς καλλιτέχνες: Τον Κλεάνθη Χατζηνίκο (1949 – 2021), τον Στέργιο Χατζούλη (1941 – 2017), τον Γιάννη Τρούκη (1951 – 2016) και βέβαια τον Γεώργιο Γούλα με τη συνταρακτική ενότητα έργων του εμπνευσμένων από τον Εμφύλιο (1919 – 2016).
Η έκθεση κλείνει μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στη θεσσαλική ζωγραφική υπό τον τίτλο «Πανόραμα». Συμμετέχουν, ενδεικτικά και συμβολικά πάντα, οι εξής δέκα καλλιτέχνες: Χρίστος Καράς, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Αντωνόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Κάλλη Καστώρη, Κώστας Νταής, Ανδρέας Γιαννούτσος, Στέργιος Στάμος, Χρήστος Παπανικολάου και Ράνια Σχορετσανίτη.
Η έκθεση εγκαινιάζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό

Event Information
Παλιά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαΐου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης 12 Μαΐου – 12 Ιουνίου 2022
Λειτουργία: Καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 18.00 – 21.00 και Σαββατοκύριακα από τις 11.00 – 16.00

Last modified: 09/05/2022