Μαρίνα Προβατίδου – Ο καπνός ανθεί στον αβάσταχτο σταθμό της ιστορίας…

Η έκθεση της Μαρίνας Προβατίδου « Τα άνθη του καπνού» οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, παρουσιάζεται στο χώρο To Pikap και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη. Τα άνθη του καπνού Μαρίνα Προβατίδου
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ  Άρη Στυλιανού ο οποίος προλογίζει την έκθεση: «Η Μαρίνα Προβατίδου παρουσιάζει μια πολύ σημαντική δουλειά της γύρω από τον καπνό και τα καπνά. Το κεντρικό νήμα που διατρέχει τα έργα της παρούσας έκθεσης είναι η σχέση της τέχνης με τη μνήμη και τη ζωή της κοινότητας. […..] Αναδεικνύει τον καπνό ως υλικό, ως στοιχείο αναπόσπαστο της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, ως μέσο έκφρασης και ανεμελιάς, απόλαυσης και χειραφέτησης, αλλά και ως σκληρή και επίπονη εργασία: είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία παραγωγής του φυτού, ο μόχθος στο χωράφι αξημέρωτα, οι απαιτητικές διεργασίες για να βγουν τα αρώματα και τα χαρμάνια…»
«…Η Μαρίνα αναδεικνύει με τα έργα της όλη αυτή τη μνήμη του καπνού και των καπνών. Πρόκειται για μια τέχνη από τα κάτω, γήινη και όχι απλώς πνευματική, που αξιοδοτεί και αναδεικνύει τις ταπεινές ύλες. Η καταγωγή είναι γήινη και χωμάτινη, η διατύπωση είναι καλλιτεχνική και πνευματική. ‘Έχουμε μια πνευματικότητα που προϋποθέτει την ύλη. Η καλλιτέχνις μας δείχνει πώς μέσα από τον αγροτικό κόσμο της καπνοπαραγωγής δημιουργείται ένα νέο πρότυπο ζωής, ποιητικό και δι-αισθητικό. Ο καπνός ανθεί και ευδοκιμεί μέσα στον αβάσταχτο σταθμό της ιστορίας…».  Τα άνθη του καπνού Μαρίνα Προβατίδου
Στην έκθεση ακούγεται ηχογραφημένο θεατρικό κείμενο της Μαρίνας Προβατίδου
Αφήγηση στην Ποντιακή : Πολύκαρπος Καρακασίδης Αφήγηση στη νέα ελληνική γλώσσα: Θωμάς Κοροβίνης Απόδοση στην ποντιακή: Αλέξανδρος Κεβρεκίδης Τεχνική υποστήριξη: Μελίνα Πουρτουλίδου Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο στούντιο «Ακρίτες»
Η Μαρίνα Προβατίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και έξι ατομικές εκθέσεις σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί. ‘Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ολλανδία και στην Ελλάδα όπου ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

Event Information

The Room, To Pikap, Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Μαΐου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης 18 – 27 Μαΐου 2023
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 15.00-22.00

 

 

Last modified: 16/05/2023