Μαρία Σμαράγδα – Σκούρτα: Εικόνες που σκέπασε η λάβα

Για δεκατρία χρόνια η εικαστικός Μαρία – Σμαράγδα Σκούρτα ερευνά θέματα που έχουν σχέση με την απεικόνιση της χλωρίδας και πανίδας της Πομπηίας στις σωζόμενες τοιχογραφίες. Μια εξαιρετική ερευνητική δουλειά που παρουσιάζει στην έκθεση «Η Πομπηία, μεγεθύνσεις και μεταμορφώσεις μετά τη φωτιά». Η έκθεση με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής φιλοξενείται στο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η ιδέα πίσω από την Έκθεση

Βλέποντας τα φυτικά μοτίβα, τα πουλιά και τα ζώα της Πομπηίας, οι ονειροπολήσεις αντικαθιστούν τις σκέψεις  και οι κτήσεις κρύβουν θεωρήματα. Επιβεβλημένη η φωτιά μες τους αιώνες, υποσκελίζει τα φαινόμενα ακινητοποιώντας τον χρόνο και τον χώρο. Η Πομπηία πέρασε στον θρύλο μέσα από την εικόνα που σώθηκε κάτω από τις στάκτες. Τα ανοιγμένα σπίτια υπερβαίνουν την Γεωμετρία, αναπνέουν το άνθος της λάβας, γίνοται κατοικίες του αφανούς, όπου βάλλεται η στερεότητα.
Το σημείο επιστροφής μου στην Τέχνη της Πομπηίας, χαρακτηρίζεται από ονειροπολήσεις γιατί οι ανθώπινες επιστροφές γίνονται όταν το όνειρο παλεύει ενάντια σε όλες τις απουσίες. Κατώφλι ενός χώρου απονενοημμένου, μιας μνήμης τρομερής των παραδείσων, η Πομπηία γίνεται ο τόπος όπου οι αξίες εκτοπίζουν τα γεγονότα.
Αποκτώντας την συγκέντρωση της περιπλάνησης, μ’ενα σκέτο καλάμι μια ηχώ και την φροντίδα της μούσας, οι ιστορίες του κόσμου ξαναγράφονται σ’ ενα σχήμα καταφυγίου.
Το πραγματικό εικαστικό προιόν, εδώ, είναι η συνείδηση της μεγέθυνσης: το μεγάλο βγαίνει από το μικρό, η λεπτομέρεια (detail) μεγαλώνει τα αντικείμενα και επιχειρεί να καθορίσει την ζωή των αρχετύπων. Μια φύση, που ξεπερνώντας τις αντιθέσεις του θεματικού πλέγματος, ρευστοποιείται στην ποιητική θέαση. Εγκαταλείποντας τον διάκοσμο, ανακαλύπτουμε το ψηφίο σε αναριθμητες παρουσίες μέχρι την συνήχηση.
Το έργο, ως μια αισθητική ανθρωπολογία και ζωολογία γεννά μια διαδικασία μέσα στην οποία η πράξη εξελίσσεται και πραγματώνεται ως συνάρτηση του αόρατου κόσμου. Η Πομπηία ανήκε στην εποχή των Μαντείων όπου οι Νύμφες αφύπνιζαν τις εσωτερικές επιταγές και αντίστοιχα η ζωγραφική και η Γλυπτική είναι πρόδρομα μορφώματα των Μουσών.
Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα .

Event Information
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή, 18  Ιανουαρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 09.00-16.00 Σάββατο και Κυριακή 10.00 -15.00
Πληροφορίες: τηλ. 210-3231387/ e-mail: mveathen@otenet.gr  www.athencitymuseum.gr

Last modified: 16/01/2019