Μαρία Λουκά: Έχω υπάρξει σε κάθε ένα από αυτά τα έργα μου

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης


ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί η τελευταία σειρά έργων σου;
Η μεγάλη μου αγάπη για τη θάλασσα και το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που νιώθω πιο ελεύθερη, πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μου. Τη θάλασσα την λατρεύω από μικρό παιδί. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το αντίδοτό μου στη μιζέρια και στο φόβο που έχει προκαλέσει η κρίση των τελευταίων ετών.

Γιατί προτιμάς σαν υλικό το ακρυλικό;  Μίλησε μας για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις
Τα ακρυλικά μπορούν να δώσουν τόσο τη διάφανη λάμψη του υδροχρώματος, όσο και την πυκνότητα της λαδομπογιάς. Μπορούν να εφαρμοστούν σε καμβά, χαρτί, κλπ με έναν αριθμό από διαφορετικούς τρόπους και  μου δίνουν το αποτέλεσμα που επιθυμώ ` κάτι δυνατό αλλά ταυτόχρονα εύθραυστο και διάφανο.

Όταν μπαίνουμε στην αίθουσα αλλάζει η ψυχολογία μας. ΚατορθώνειΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑς και μας μεταφέρεις την ξεγνοιασια του καλοκαιριού. Τι είχες στο μυαλό σου όταν εφτιαχνες τα έργα;
Χαίρομαι πολύ γι αυτό που μου λες, γιατί αυτός ήταν ο στόχος μου: να νιώσουν οι επισκέπτες  της έκθεσης την επιθυμία να βρεθούν σ’ενα από όλα αυτά τα ονειρεμένα μέρη. Να θυμηθούν, ότι οι όμορφες στιγμές είναι πολύτιμες. Έχω υπάρξει σε κάθε ένα από αυτά τα έργα, που είναι ως επί το πλείστον βιωματικά. Εικόνες που έχουν περάσει στη μνήμη μου και στην καρδιά μου.

Τι πιστεύεις για τη ζωγραφική; Πρέπει να προέρχεται από εγκεφαλική διεργασία ή να εκφράζει ατοφιο συναίσθημα;
Η ζωγραφική είναι η έκφραση συναισθημάτων, αισθήσεων, αλλά και σκέψεων και ιδεών του καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει πρέπει. Ο σκοπός της είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει με το κοινό. Ζωγραφίζω για να επικοινωνήσω και να δώσω ό,τι καλύτερο έχω.

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑΤι ρόλο παίζει ο έρωτας στη δουλειά σου και στη ζωή σου;
Πολύ σημαντικό. Ο έρωτας και η αγάπη είναι οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις. Σε ωθούν να ξεπερνάς τον εαυτό σου, σε απογειώνουν. Μόνο έτσι παραμένεις πραγματικά ζωντανός. Η τέχνη για εμένα είναι ο έρωτας με την πλατύτερη σημασία της λέξης.

Τελικά η δουλειά αυτή είναι ένας ύμνος στη ζωή και ειδικότερα στη γυναικεία φύση;
Ακριβώς, και ταυτόχρονα διεκδικεί την ελευθερία, τη χαρά και την ομορφιά που έχουμε όλοι ανάγκη

 ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

Last modified: 25/08/2016