Μαρία Αϊβαλιώτου: Ψυχογραφική ιδιότητά της τράπουλας Ταρώ

Το Μετς Κέντρο Τεχνών παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Αϊβαλιώτου από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου. Η ιστορικός τέχνης Νιόβη Κρητικού γράφει για την έκθεση.

Η Σύγχρονη Πυθία
Χρησιμοποιώντας αλληγορικά την έννοια της Πυθίας, η Μαρία Αϊβαλιώτου εμπνέεται από την κουλτούρα της τράπουλας Ταρώ και την μυσταγωγία που διέπει την σχεδιαστική αλλά και ψυχογραφική ιδιότητά της.
Με αναδρομή στην απαρχή της δημιουργίας της μαντικής αυτής τέχνης, μεταφερόμαστε σε ανατολικά χαρτοπαιχτικά παιχνίδια που κατέληξαν σε μια αποκρυφιστική διάθεση. Παρόλο που βλέπουμε συχνά το θέμα της μαντείας των Ταρώ να επηρεάζει εικαστικά το έργο πολλών καλλιτεχνών, η Μαρία Αϊβαλιώτου αποδίδει μια δική της εσωτερική ενδοσκόπηση.
Η μαντεία γίνεται το πεδίο έμπνευσης. Η καλλιτέχνης μεταλαμπαδεύει την γνώση στον θεατή, παρουσιάζοντας στοιχεία της σύγχρονης καθημερινότητας, ασκώντας υποσυνείδητα κριτική σε έναν αποκομμένο ψυχισμό.
Ακολουθώντας με ακρίβεια την σειρά και τα σύμβολα των Ταρώ, δημιουργεί εκ νέου μια δική της αφηρημένη τράπουλα κολλάζ. Το κάθε χαρτί λειτουργεί μεμονωμένα παραθέτοντας όλα όσα συνθέτουν την ερμηνεία που, η ίδια πλέον, σκιαγραφεί. Σαν προσομοίωση του παιχνιδιού «Βρες ποιος είναι» που απώτερος σκοπός του είναι η αποκάλυψη ενός εαυτού με ηθικοκοινωνικές προεκτάσεις. Η Μαρία, σαν μια σύγχρονη Πυθία, δημιουργεί ένα πεδίο συνειρμών που μας αφήνει μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον και μας καλεί να εκμαιεύσουμε τις δικές μας ερμηνείες. Οι συνθέσεις της δεν ακολουθούν μια παρατακτική συνάφεια, αντιθέτως εμπνέουν ορμή, δύναμη και πριμιτιβισμό, μέσα σε ένα ειρωνικό παιχνίδι πρόκλησης των παραδεδομένων προτύπων, της showbiz και της Pop art κουλτούρας. Αξίζει να μιμηθεί κάποιος το ταξίδι δημιουργίας ταυτότητας για να καταλάβει τις κρυφές αναφορές που μας αποκαλύπτουν τίποτε περισσότερο παρά την ρίζα ενός αθέατου εαυτού, έτοιμου να στοιχειοθετηθεί.
Νιόβη Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης

Event Information

ΜΕΤΣ Κέντρο Τεχνών, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς, 11636
Εγκαίνια: Τρίτη 25 Οκτωβρίου
Διάρκεια: 25 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργείας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30
Σάββατο & Τετάρτη11.00-15.00
Πληροφορίες: Τηλ +30 211 113 4262 metsartscentre@gmail.com

Last modified: 27/10/2022