Μανώλης Σαριδάκης: …σε μια θάλασσα που μπορεί να βρίσκεται στα όνειρα του καθενός

Σ’ ένα ταξίδι μας καλεί με τη νέα του έκθεση ο Μανώλης Σαριδάκης. Έκθεση που φιλοξενείται στην πειραιώτικη γκαλερί Art Prisma με τον προφανή τίτλο «Ένα ταξίδι».  Ο καλλιτέχνης αναφερόμενος στη ζωγραφική του λέει: «Ζωγραφίζω την πραγματικότητα που με περιβάλλει, τη θάλασσα, τον ουρανό, τα πράγματα, τον αέρα ανάμεσα στα πράγματα. Ξεκινώντας από τον άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα των δεήσεων του στις βραχογραφίες έως τον άνθρωπο που εμπεδώνει τη συνέχεια του.

Στιγμιαία 100×100 εκ

Kι αν η ζωγραφική μου είναι μια πραγματικότητα, είναι η πραγματικότητα που άλλοτε προσπαθεί να αποτυπώσει με ακρίβεια όλα όσα στοχεύει και άλλοτε ηθελημένα αποκλίνει∙ πότε προς το φανταστικό και την υπέρβαση, πότε εσωκλείοντας ακούσιες εκρηκτικές υπαγορεύσεις».
Ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης. «Η τέχνη είναι, πάνω από όλα, μια οδυνηρή περιπέτεια της μνήμης που όμως καταλήγει σε μιαν ευφορία σχεδόν μεταφυσική. Έτσι ώστε να λειτουργεί σαν θρησκεία χωρίς Θεό.

Ψηλαφώντας ένα αόρατο σύνορο 80X90 εκ

Το θαύμα της έκφρασης, των θαύμα των εικόνων που εμφανίζουν με υλικά μέσα το αόρατο και το υπερφυές. Την ποίηση ενσαρκωμένη. Όπως συμβαίνει με τη ζωγραφική του Μανώλη Σαριδάκη, άξιου τέκνου πανάξιου πατρός: Του ζωγράφου και αγιογράφου Δημήτρη Σαριδάκη από την Κρήτη, νησί μαζί αλλά και αισθητική άποψη.
Τέχνη επίσης είναι, πέρα από όλα τα άλλα, αυτό που φτιάχνεις επιστρέφοντας αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί στο εργαστήριο σου, αφού έχεις ξεχάσει όσα έχεις διαβάσει, ακούσει ή διδαχτεί σχετικά με την τέχνη. Όταν έχεις ξεχάσει ακόμα και τον εαυτό σου τον ίδιο, δηλαδή τις προσωπικές σου φιλοδοξίες και την ανάγκη σου να γίνεις αποδεκτός και αναγνωρίσιμος, και αφεθείς σ’ εκείνο το κύμα που έρχεται από πολύ παλιά και κουβαλάει τις μνήμες και τις εικόνες του πανανθρώπινου πολιτισμού. Που μεταφέρει τα έργα των παλαιότερων σαν για να σου πουν «γειά χαρά».

Το τελευταίο στεφάνι 90Χ90 εκ

Όταν δεν ενδιαφέρεσαι εγωιστικά για μια προσωπική αισθητική αλλά θέλεις να εκφράσεις τη συνολική συνείδηση της τέχνης σαν απλός εργάτης της και λειτουργεί ως συνέχεια των καλλιτεχνών που προϋπήρχαν αλλά και που είναι πάντα παρόντες δίνοντας σου χαρά και συγκίνηση με το έργο τους. Όταν νιώθεις πως πρέπει να εκπροσωπήσεις τώρα ένα ολόκληρο αρτιζανάτο της τέχνης που προϋπήρξε, μάστορες και δασκάλους, τεχνίτες και ποιητές, φτιάχνοντας σήμερα το δικό σου έργο σαν αφιέρωμα στην προσφορά τους. Στην καθόλου ιστορία της τέχνης. Κι όταν συμβεί αυτό, τότε, ω του θαύματος, βρίσκεις, σχεδόν ανεπαισθήτως, σχεδόν αυτονόητα, και προσωπικό ύφος και ατομική γραφή.

Στους ίσκιους των μικρών ωρών 90X80 εκ

Ο Μανωλης Σαριδάκης φτιάχνει εικόνες που ισορροπούν ανάμεσα στην αφαίρεση και την αναπαράσταση, την σχηματοποίηση και τον ακριβή ρεαλισμό. Στις κομψές ζωγραφικές του επιστρέφουν ο Μαγκρίτ αλλά και ο Σπύρος Βασιλείου, οι μεγάλοι σουρεαλιστές του παρελθόντος αλλά και άλλοι μινόρες δημιουργοί σ’ έναν συγκινητικό διάλογο: Αναφέρω πρόχειρα την αείμνηστη χαράκτρια Τόνια Νικολαΐδη ή τον αξέχαστο, τόσο ιδιαίτερο ζωγράφο Θωμά Φανουράκη. Κυρίως όμως ο Σαριδάκης ζει ένα πολύ προσωπικό όραμα που άλλοτε με έκρηξη χρωμάτων κι άλλοτε με την τρυφερότητα μιας μινιμαλιστικής, μονόχρωμης μελαγχολίας, αφηγείται πάντα ένα ταξίδι.
Ένα ταξίδι στον ουρανό ή τον ωκεανό αλλά και τα ταξίδια που μπορεί να κάνει ένα καράβι φτιαγμένο από χαρτί σε μία θάλασσα που μπορεί να βρίσκεται στα όνειρα του καθενός. Αρκεί αυτός ο υποθετικός «καθένας» να θέλει και να δει και να νιώσει…».

Event Information

Gallery ArtΠρίσμα,
Κουντουριώτου 187, Πειραιάς 18537
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 29 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο 10.30 – 15.00 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 15.00 και 18.00 – 21.00 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά
Τηλ. 210-4296790/079 e-mail: artprisma@hotmail.com

Last modified: 24/03/2024