Μανώλης Σαριδάκης: Μια πλοκή µε πολλούς µίτους αφήγησης

Τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο «Αντιστίξεις» παρουσιάζει ο Μανώλης Σαριδάκης στο  Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Η έκθεση διαρκεί από την 1 ως τις 25 Δεκεμβρίου. Ο Κωστής Σχιζάκης εκ μέρους του Μουσείου καλωσορίζει τη νέα έκθεση του κρητικού καλλιτέχνη:
«Είναι µεγάλη χαρά για µας γιατί ο καλλιτέχνης θέλησε να µας παρουσιάσει το έργο του δείχνοντας µε τον τρόπο αυτό και την εκτίµηση του προς το Μουσείο µας για την 12χρονη και πλέον ιστορία του.
Και κατά το παρελθόν µας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουµε στις µεγάλες µας εκθέσεις έργα του, τονίζοντας την ευαισθησία, την ποιητικότητα και τον ροµαντισµό που ο ίδιος καταθέτει σε αυτά και που ανάλογα ο θεατής εισπράττει κατά την ανάγνωση του έργου του. Με τα ίδια χαρακτηριστικά αναδεικνύεται και η προσωπική πορεία του Μανώλη. Ζωγράφος δεύτερης γενιάς, παρακολούθησε τη σταδιοδροµία του πατέρα του, για να ακολουθήσει το δικό του ξεχωριστό δρόµο µέσα από ένα βαθύ εσωτερικό διάλογο, ως γνώστης τόσο των χρωµάτων όσο και των συνειρµών. Με επαρκέστατη γνώση της τεχνικής που διαθέτει, απέδωσε και παρουσιάζει µε ιδιαίτερο τρόπο τις «Αντιστίξεις» του σήµερα. Κυνηγώντας την απλότητα στη θεµατολογία του, φτάνει στο ελάχιστο, προσδιορίζει την ευτυχία ως κυριολεξία, και µας µεταφέρει τη φορά αυτή το θρόισµα, το κάθε είδους θρόισµα, που επιθυµεί να εικονογραφήσει η έκθεση αυτή. Και ναι, ας είναι σίγουρος ότι ο θεατής του θα το ακούσει. Το ακούει κι όχι µόνον το ευχαριστιέται αλλά και το ανταποδίδει αναγνωρίζοντας τη µεγάλη αξία των έργων του που φιλοξενούµε στην έκθεση αυτή».
Για τις «Αντιστίξεις» του ο Μανώλης Σαριδάκης σημειώνει: «H ζωγραφική αυτή ενότητα, εκκρεµότητα χρόνων, είναι ο σύνδεσµος ανάµεσα στα πρώιµα χρόνια και στα ύστερα, τα κατοπινά, της ζωγραφικής µου διαδροµής. Επαναφέροντας στο προσκήνιο προθέσεις, τρόπους, χειρισµούς, η ενότητα αναδιατυπώνει ζητήµατα που εξ αρχής δυναµικά ζητούσαν τη λύση τους. Ζητήµατα που απέβλεπαν στα σπαράγµατα της στιγµής ή στη διατήρηση του ελέγχου της δηµιουργίας, στη σαφήνεια της πρόθεσης ή στο στοιχείο της σύµπτωσης και στο τυχαίο, στην καθαρότητα της φόρµας ή στην ποιητικότητα της χρονικής στιγµής, στο σοβαρό που προάγεται σε παιγνιώδες. Με επεµβάσεις επάλληλες, ρυθµικές, διαφορετικές µεταξύ τους, η ζωγραφική αυτή ενότητα ενεργοποιεί το χρώµα µε τον ρυθµό, τη φόρµα µε την απουσία, τη τελευταία επαλληλία µε τα υποστρώµατα της, ώσπου να αποκαλυφθεί αιφνίδια το τέλος της ιστορίας, σαν πλοκή µε πολλούς µίτους αφήγησης, διήγηση µε πολλαπλές αναγνώσεις».

Event Information
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, Νυμφών 3, Πόρος, Ηράκλειο, Κρήτης
Εγκαίνια: Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 25 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-20.00 Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Τηλ. 2810 226683 met.heraklion@gmail.com – Μανώλης Σαριδάκης info@saridakismanolis.gr

Last modified: 27/11/2018