Μάριος Φούρναρης: Μόνος, ανάμεσα σε όλους.  

Η Analix Forever και το «μοιραζόμαστε το Πέραμα» παρουσιάζουν την πρώτη ατομική έκθεση «Μόνος – Alone» του εικαστικού καλλιτέχνη Μάριου Φούρναρη, από το Πέραμα, στην Ελβετία, σε συνεργασία με την Dominique Fiat. Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Γενεύη.
Μαζί Μόνος: Συνεπώς, ο Μάριος Φούρναρης προσκαλεί επτά καλλιτέχνες στην «ατομική» του: Lydia Dambassina (GR), Ninar Esber (LB/FR), Nicolas Etchenagucia (FR), Ali Kazma (TR), Nikias Imhoof (CH), Robert Montgomery (UK), Curtis Santiago (CA)
Ο Μάριος Φούρναρης (1981) είναι καλλιτέχνης, επιμελητής και διανοούμενος. Η τέχνη του είναι βαθιά ριζωμένη στο Πέραμα, όπου ζει και εργάζεται, και το έργο του πραγματεύεται έννοιες ανθρωπισμού και οικολογίας. Τόσο θεωρητικά όσο και καλλιτεχνικά τα κύρια ενδιαφέροντά του, για το περιβάλλον, την «Arte Povera», τον «Τρίτο Παράδεισο» του Michelangelo Pistoletto και για τον «Νέο Ουμανισμό», είναι βαθιά ριζωμένα στην εμπειρία του στο Πέραμα και επεκτείνονται με δημιουργικό τρόπο στην τέχνη του.

Almost to Heaven, 2015, 70 x 66 cm, Archival Print on Paper

Πολλά από τα έργα του ανακαλούν στην μνήμη οξύμωρα σχήματα, που συνδέουν την αγάπη με τη φυλάκιση, την πολυπολιτισμικότητα με την τοπική ζωή και τα αντικείμενα, τη γνώση στην ιστορία της τέχνης με τις κοινωνικές ανησυχίες. Η διαρκής αντίληψη του Φούρναρη για την πολυπλοκότητα του κόσμου καθώς και για την ομορφιά του, τον οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε μια πολύ γνήσια αναπαράσταση του «αντικατοπτρισμού»: ένας καθρέφτης φαίνεται συχνά να χωρίζει τις φωτογραφίες του σε δύο μέρη που ωστόσο δεν μπορούν να διακριθούν. Το όλον, στα έργα του Φούρναρη, είναι πάντα κατασκευασμένο από όλα τα μέρη, όλες τις πολυπλοκότητές τους, όλα τα διαφορετικά βλέμματα, σαν ένα ζωντανό καλειδοσκόπιο.
ΜΟΝΟΣ: η ιδέα του Μάριου Φούρναρη παρουσιάζεται καλύτερα μέσα από τη δική του ποίηση:
Μόνος, ανάμεσα σε όλους
Μόνος, ανάμεσα σε εσένα
Είμαι μοναχικός αλλά ποτέ μόνος
Ο κόσμος ζει μέσα μου, μέσα σου
Είμαστε μαζί
Μαζί στα λάθη
Μαζί στα πάθη
Μαζί στη ζωή
Μαζί μόνοι.
και με τη σειρά του, ο Nikias Imhoof καλεί εφτά μουσικούς για να παίξουν μαζί του.

Event Information
Εγκαίνια: 18-19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ,
Διάρκεια έως 18 Αυγούστου 2021
Galerie Analix Forever  
10 rue du Gothard
Chêne-Bourg 1225
Switzerland

 

 

 

Last modified: 15/06/2021