Μάριος Καμχής: Αποτυπώνει την ανθρώπινη µαταιότητα

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Καμχή «Frustration / Ματαίωση» από τις 26 Οκτωβρίου ως τις 13 Νοεμβρίου. Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γιώργος Τζάνερης, επιμέλεια έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη.
∆ισδιάστατες τυποποιηµένες ανθρώπινες φιγούρες συνυπάρχουν µε τρισδιάστατα κτήρια στα υπερβατικά οικιστικά τοπία του Μάριου Καµχή. Οι δαιδαλώδεις και θηριώδεις εξωτερικοί χώροι των πλασµατικών µεγαλουπόλεων του καλλιτέχνη µε τα πολύπλοκα δοµικά συγκροτήµατα, σε συνδυασµό µε τη συστηµατική αναφορά στον ιλιγγιώδη ρυθµό της καθηµερινότητας, σηµατοδοτούν τις µορφές κοινωνικής παθογένειας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Γραφειοκράτης, μικτή τεχνική σε χαρτί, 30 x 30cm, 2017

Ο Καµχής εικονοποιεί ουσιαστικά και περιφραστικά την αίσθηση του εγκλωβισµού, του αδιεξόδου και γενικότερα της ανθρώπινης µαταιότητας και αποτυπώνει τους ανθρώπους ως ανδρείκελα απροσδιορίστου φύλου, που ζουν και εργάζονται αποµονωµένα σε µικροσκοπικούς χώρους, αποξενωµένα µεταξύ τους, εγκλωβισµένα σε υπαρκτά ή νοητά αδιέξοδα και κάνουν σπασµωδικές κινήσεις ως ύστατες απεγνωσµένες προσπάθειες διαφυγής.
Το προσωπικό του εικαστικό ιδίωµα χαρακτηρίζεται από µια ιδιότυπα στυλιζαρισµένη γραφή µε έντονα πλακάτα χρώµατα και σαφήνεια στις επιµέρους απεικονίσεις. Ο αντινατουραλισµός, οι παρατακτικές επαναλήψεις και η έντονη γεωµετρικότητα των συνθέσεών επεµβαίνουν αισθητικά στα έργα του και µε τις συνεχείς σχεδιαστικές επεµβάσεις του συντελούν στην αφηγηµατική δύναµη των εικόνων. Ατέρµονες όλες του οι αναπαραστάσεις µε διασκορπισµένες νοηµατοδοτήσεις στις διαδοχικές µικροαφηγήσεις, µοιάζουν σα να περιµένουν το επόµενο στάδιο ή έστω µια επόµενη φάση ως µια άτυπη συνέχεια της ιστορίας που επαναλαµβάνεται διαρκώς.

Μοντέρνοι καιροί, ακρυλικό σε καμβά, 90 x 90cm, 2019

Το τραγικό στο έργο του Καµχή έχει χρώµα και δράση καθώς η µαταίωση της ανθρώπινης ελπίδας, η ανατροπή και η ακύρωση γίνονται εικόνες φουτουριστικές και εξωπραγµατικές. Ύστερα από τη µακρόχρονη πορεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα τεράστια γνωστικά του αποθέµατά ο ζωγράφος τολµά να αναπτύξει συνειρµικούς συσχετισµούς µε το µακρινό µέλλον, να επεξηγήσει το φαινόµενο της ανθρώπινης αγανάκτησης µε διαχρονικές ιστορικές αναφορές (στρατόπεδα συγκέντρωσης, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων…) και να προειδοποιήσει, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει.
Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Event Information

Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 26 Οκτωβρίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 26 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.30 – 21.30, Τετάρτη – Σάββατο 11.30 – 15.30
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

 

Last modified: 26/10/2021