«Λόγος και Εικόνα» από το θησαυρό χαρακτικής του Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade

Η σημαντική έκθεση «Λόγος και Εικόνα» μονάκριβοι θησαυροί Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade στη Βασιλική Αγίου Μάρκου παρουσιάζεται από τις 5 ως τις 29 Μαΐου.
Η έκθεση διοργανώνεται από το δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Tériade – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης. Την επιμέλεια   έχει αναλάβει η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης είναι ο Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, Διευθυντής του Μουσείου Tériade.
Στο πολύτιμο σύμπαν του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, θέση ξεχωριστή κατέχουν τα Μεγάλα Βιβλία των καλλιτεχνών: οι εκδόσεις με τα έργα χαρακτικής των «ιερών τεράτων» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τέχνης του 20ου αιώνα που συνομιλούν και κοσμούν με τρόπο απαράμιλλο τα επιλεγμένα από τον Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade σύγχρονά του λογοτεχνικά έργα, αλλά και τα εμβληματικά κείμενα που ανήκουν στην αρχαία ελληνική και τη μεσαιωνική γραμματεία.

DAPHNIS ET CHLOE

 

Η ενότητα «Λόγος και Εικόνα», με ανεκτίμητους θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade» αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο. Παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.

CHAGAL FABLES

Στον ιδανικό εκθεσιακό χώρο της Βασιλικής Αγίου Μάρκου, παράλληλα με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων που εκτίθενται αναρτημένα σε πλαίσιο ως εικονογραφικές αυτοτέλειες, εκτίθενται ακόμη σε προστατευτικές προθήκες σπάνιες εκδόσεις Verve, που συμπεριλαμβάνοντας έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες και έχοντας επίσης ανατεθεί στους κορυφαίους δημιουργικούς μιας εποχής που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελούν την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητα του Στρατή Ελευθεριάδη–Tériade που με το μαγικό ραβδί, την αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε τις σπουδαίες ετούτες διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων όπως ο Βοκκάκιος αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo με ζωγράφους όπως  ο Fouquet και ο Chardin αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.

Απόσπασμα από το κείμενο καταλόγου της επιμελήτριας της έκθεσης Ίριδος Κρητικού:

MATISSE JAZZ

«Αφουγκραζόμενος την ανήσυχη ηχώ της εποχής του και τον εξαίσιο παλμό της πρωτογενούς τέχνης που τη διέτρεχε, κατανοώντας και λαχταρώντας τη δυνατότητα και τη δυναμική μιας σπάνιας πνευματικής συνομιλίας και έχοντας ως έδρα του το φωτεινό ρηξικέλευθο Παρίσι, ο Στρατής Ελευθεριάδης-riade, οραματίστηκε και ολοκλήρωσε ένα μοναδικό εκδοτικό πρόγραμμα που στηρίχτηκε στον οργανικό εκλεκτικιστικό διάλογο, στη διαλεκτική σχέση μεταξύ των πιο σημαντικών σύγχρονών του δημιουργών, που σταδιακά έγιναν συνοδοιπόροι και φίλοι του.
Καλλιεργώντας σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τρυγώντας τις λέξεις και ωθώντας την πρωτότυπη και ενθουσιώδη έμπνευση, συνενώνοντας το ευρωπαϊκό με το ελληνικό πνεύμα αλλά και κατανοώντας το δεύτερο ως κοιτίδα του πρώτου, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade παρέδωσε πολύτιμες συλλεκτικές εκδόσεις πνευματικής και αισθητικής πληρότητας, που αντιπροσωπεύουν ένα πολυσχιδές φάσμα διανόησης, καλλιτεχνικών ρευμάτων και έκφρασης, ιδεών και εικαστικής προσέγγισης και που αποτελούν κυριολεκτικά μνημεία λόγου και εικόνας ως σήμερα. 

CORBUSIER POEME


Το βιβλίο δεν πρέπει να έχει ανάγκη να συμπληρωθεί από μια μιμητική εικονογράφηση», έγραφε κάποτε ο Ανρί Ματίς. «Ο ζωγράφος και ο συγγραφέας πρέπει να ενεργούν μαζί, χωρίς να διασταυρώνονται, αλλά παράλληλα. Το σχέδιο πρέπει να είναι ένα πλαστικό ισοδύναμο του ποιήματος». Στα αριστουργήματα που αρθρώνουν την παρούσα έκθεση, αντιπροσωπεύοντας τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες του μοναδικού αυτού εκδοτικού εγχειρήματος και ανασκάπτοντας με τρόπους διαφορετικούς την ιδέα του αρχαίου ελληνικού Μύθου αλλά και την ίδια την ιδέα του μυθώδους στη σύγχρονη των δημιουργών εποχή, η ελευθερία αυτή που αντλεί την έμπνευσή της από τους Διαλόγους του Λουκιανού, τα Ειδύλλια του Θεοκρίτου και την ιστορία αγάπης του Λόγγου με πρωταγωνιστές τον Δάφνι και τη Χλόη ως το αυτοσχεδιαστικά παραμυθένιο Τσίρκο του Μαρκ Σαγκάλ και το εξομολογητικά αυτοβιογραφικό Παρίσι Δίχως Τέλος του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, παραμένει εξαίσια ζωοποιός και απολαυστική, καθώς συναντά τον αρχετυπικό Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Μύθο».

Event Information

Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου,
Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 5 Μαΐου, 20.00
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00
Σάββατο 09.00 – 14.00 Είσοδος ελεύθερη

  • Στο διάστημα λειτουργίας της έκθεσης, προγραμματίζονται το Σάββατο 6 Μάϊου εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά (10.30-12.00) και ξενάγηση για ενήλικες (12.00-13.30) από την επιμελήτρια.

Last modified: 03/05/2023