Ένα σύμπαν γεμάτο λουλούδια…

Transcending Boundaries 10

Επιμέλεια: Ευανθία Τζιμούρτα

Νερά και λουλούδια από τους μακρινούς κήπους της Ιαπωνίας φέρνουν μια αίσθηση μαγείας στο Λονδίνο. Πρόκειται για την εγκατάσταση «Transcending Boundaries» (Υπερβαίνοντας τα Όρια) της ομάδας TeamLab που παρουσιάζεται στη λονδρέζικη Pace Gallery.
Στην πραγματικότητα, η εγκατάσταση χωρίζεται σε δύο έργα.
Το πρώτο ονομάζεται «Universe of Water Particles» (Σύμπαν Υδάτινων Σωματιδίων) και παρουσιάζει έναν εικονικό καταρράκτη που ρέει σε όλο το μήκος της γκαλερί.
Transcending Boundaries 6Το δεύτερο, «Flowers Bloom on People» (Λουλούδια Ανθίζουν πάνω στους Ανθρώπους), παρουσιάζει λουλούδια τα οποία εμφανίζονται ανάλογα με τις κινήσεις των θεατών.
Μια θεαματική και ποιητική εγκατάσταση που καταδεικνύει την τάση όπου το κοινό γίνεται μέρος του έργου και βιώνει την καλλιτεχνική εμπειρία.
Τα λουλούδια γεννιούνται, μεγαλώνουν, ανθίζουν, και τελικά διασκορπίζονται και πεθαίνουν. Ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου επαναλαμβάνεται στο διηνεκές. Όταν οι θεατές μένουν ακίνητοι ακόμα περισσότερα λουλούδια γεννιούνται. Όταν όμως οι θεατές αγγίζουν τα λουλούδια ή περπατήσουν, τα λουλούδια σκορπάνε όλα με τη μία.
Transcending Boundaries 2Είναι ένα έργο τέχνης σε συνεχή αλλαγή. Το έργο αποδίδεται σε πραγματικό χρόνο από ένα πρόγραμμα υπολογιστή. Η αλληλεπίδραση μεταξύ του θεατή και της εγκατάστασης προκαλεί συνεχή μεταβολή με προηγούμενες οπτικές εγκαταστάσεις, και δεν μπορεί ποτέ να επαναληφθεί, ούτε να  επανεμφανιστεί.
Η TeamLab, με έδρα την Ιαπωνία, είναι μια συλλογική, διεπιστημονική δημιουργική ομάδα που συγκεντρώνει επαγγελματίες από διάφορους τομείς της πρακτικής στην ψηφιακή κοινωνία: καλλιτέχνες, προγραμματιστές, μηχανικούς, εμψυχωτές CG, μαθηματικούς, αρχιτέκτονες, γραφίστες. Αναφερόμενοι στους εαυτούς τους ως ultratechnologists, η ομάδα στοχεύει να πάει πέρα από τα όρια μεταξύ τέχνης, επιστήμης, τεχνολογίας και δημιουργικότητας, μέσω συν-δημιουργικών δραστηριοτήτων. https://www.team-lab.net
Η παρουσίαση αυτής της εντυπωσιακής εγκατάστασης ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου.
Transcending Boundaries 7Transcending Boundaries 12Transcending Boundaries 14Transcending Boundaries 16Transcending Boundaries 17Transcending Boundaries 18Transcending Boundaries 19Transcending Boundaries 21Transcending Boundaries 22Transcending Boundaries

 

 

Last modified: 05/03/2017