ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπουδές: Γλυπτική, ψηφιδωτό και νωπογραφία στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας την περίοδο 1972-1978, κοντά στον Γιάννη Παππά, τον Κώστα Κολέφα και τον Κωνσταντίνο Ξυνόπουλο. Το 1978 παρακολούθησε μαθήματα στο Universita degli Studi του Μιλάνου και, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., την περίοδο 1983-1986 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη συντήρησης υλικών,στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
– Το 1979 κατέλαβε τη θέση του μουσειακού γλύπτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

  • Από το 1999 εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της ΑΣΚΤ. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια γλυπτικής

Αντλώντας από τη αρχή την έμπνευσή της από τη φύση, η Αφροδίτη Λίτη μετασχηματίζει την πραγματικότητα σε υπερμεγέθεις παραστατικές εικόνες του φυσικού κόσμου, που αναπτύσσονται στο έδαφος ή αιωρούνται, και δημιουργεί μια ποιητική, ονειρική ατμόσφαιρα με φύλλα, καρπούς, λουλούδια, σκαθάρια, σαύρες, κλαδιά και δέντρα με πουλιά ή φυσικά στιγμιότυπα. Όταν όμως τα πουλιά είναι καθισμένα σε δέντρα και κλαδιά γυμνά και ο πυρήνας των καρπών φλέγεται, η ονειρική ατμόσφαιρα μετατρέπεται σε διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου. Μέταλλα, καθρέφτες, ψηφίδες, μάρμαρο, πέτρα, γύψος είναι τα μέσα με τα οποία μεταπλάθει τις εικόνες του φυσικού κόσμου, αξιοποιώντας τις σπουδές της στη γλυπτική και το ψηφιδωτό, τις οποίες εμπλουτίζει συχνά με τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και ιδιαίτερα ο φωτισμός με νέον.
Η εκθεσιακή της δραστηριότητα περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις και συμμετοχές σε ομαδικές και διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι «Μνήμες-Αναπλάσεις-Αναζητήσεις» το 1985, η Πανελλήνια του 1987, η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1991, η έκθεση «SPIRA I» στη Μαδρίτη και το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στη Θάσο το 1992, «Το Δέντρο» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο το 1994, «Περί Φύσεως, Μιμήσεως και Τέχνης» και «Natura Mater Artis» στην Αθήνα το 1996, «Το κουτί της Πανδώρας» στο Antiken Museum στη Βασιλεία κ.ά.

Ατομικές Εκθέσεις
1994 «Από την κουλτούρα στη φύση».Επιμέλεια έκθεσης και κειμένου:Δωροθέα Κοντελετζίδου.Μύλος, Θεσσαλονίκη.
– «Το συνέδριο των πουλιών και των καρπών». Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καφοπούλου,Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα.
1995 «Ένας περίπατος στο θέατρο της φύσης».Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου: Σάνια Παππά, Γκαλερί Ζ. Αθανασιάδη,Θεσσαλονίκη.
1997 «Οι μυστικοί κήποι», Μονογραφία,επιμέλεια κειμένου: Τάκης Μαυρωτάς, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα.
1998 «Οι αινιγματικές πριγκίπισσες»,Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου:Αφροδίτη Λίτη, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα.
2000 «Το παράκτιο τοπίο», Μονογραφία,επιμέλεια κειμένου: Αθηνά Σχινά, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα.
2002 «Τα δαχτυλίδια»,Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Οράτη,Γκαλερί Ζ. Αθανασιάδη, Θεσσαλονίκη.
2004 «Η ευδαιμονία του μοιράσματος των καρπών», Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Οράτη, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αθήνα.
– «Kατάδυση στο βασίλειο της αθωότητας»,Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου:Κατερίνα Περπινιώτη,Πολιτιστικό Κέντρο Φιλοθέης, Αθήνα.
2006 «Τα πολύτιμα της παράδοσης»,επιμέλεια καταλόγου: Νόρα Σκουτέρη,επιμέλεια έκθεσης: Ευθυμία Κούνδουρα,Νόρα Σκουτέρη. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη.
2007 «Γλυπτά Δακτυλίδια»,επιμέλεια έκθεσης και φυλλαδίου:Ιωάννα Λαλαούνη. Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Αθήνα.
– «Η Αφροδίτη Λίτη στο Νομισματικό Μουσείο, μια καρποφόρα Συνάντηση».Μονογραφία, επιμέλεια κειμένων:Αφροδίτη Κούρια, Δέσποινα Ευγενίδου, Νομισματικό Μουσείο,
– ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ, Αθήνα.2007-2008 «Η Α.Λίτη στη χώρα των θαυμάτων», Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου: Ευγένιος Τριβιζάς, επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Ελισάβετ Λύρα,Γκαλερί Πότνια Θηρών, Αθήνα.
2009 «Η Ακτινοβολία του Κολοσσού και η Ισχύς των Εραλδικών Συμβόλων»,Μονογραφία, επιμέλεια κειμένου:Μαίρη Καμπουροπούλου,Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρόδου.
2010 «Το Ρολόι του Κούκου»,Μονογραφία, επιμέλεια κειμένων:Μαρία Αυγούλη, Ελένη Τσιβιλίκα.Μουσείο «Το Λουτρό των Αέρηδων»
2010 «Μύθοι και ιδιότητες»,επιμέλεια έκθεσης: Ελίζα Γερολυμάτου.Μονογραφία, επιμέλεια κειμένων:Ελίζα Γερολυμάτου και Σοφία Ριζοπούλου,Πινακοθήκη Ψυχικού, κληροδότημα Μένης και Τάκη Λέφα, Αθήνα.
2018 «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική», Νομισματικό Μουσείο Αθήνα

 

Last modified: 17/07/2018