Λευτέρης Βελέτζας: «Ορίζοντες Τόπων»

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την πέμπτη έκθεση του Project / Νέοι καλλιτέχνες, «Ορίζοντες Τόπων», με έργα του Λευτέρη Βελέτζα. Η έκθεση διαρκεί από τις 7 ως τις 31 Ιουλίου και φιλοξενείται στο «Εκτός|Χώρος Τέχνης».
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: «Ο ορίζοντας αποτελεί ένα καθολικό σχήμα προσανατολισμού και ταύτισης αποτελώντας ένα ευέλικτο και αξεπέραστο όριο συνεχώς σε σχέση με την υποκειμενικότητα, το οποίο οριοθετεί κάθε φαινόμενο. Η λέξη όριο δεν έχει απαραίτητα αρνητική χροιά (Geniusas, 2012). Ο Heidegger αναφέρει πως δεν είναι αυτό όπου τερματίζει κάτι, αλλά όπου κάτι αρχίζει την ουσία του (M. Heidegger, 2008). Η ετυμολογία της λέξης ορίζοντας φανερώνει τη σχέση της με το όριο: ορίζοντας <ορίζων κύκλος< ορίζειν , όπου ορίζω σημαίνει αποτελώ το όριο. Εφόσον ο ορίζοντας ορίζει και τα φαινόμενα αποκτούν το νόημά τους κατά τη διαδικασία του ορισμού τους, τότε ο ορίζοντας μπορεί να θεωρηθεί ως το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά αποκτούν ένα νόημα. Ο ορίζοντας υπογραμμίζει τον υποκειμενικό χαρακτήρα της αντιληπτής πραγματικότητας και κάνει τον παρατηρητή να αποκτήσει επίγνωση της αντίληψής του, της θέσης του και του εαυτού του (Didier, 2011). Ο ορίζοντας είναι σχετικός με την τρέχουσα πλαισιοθέτησή μας (Geniusas, 2012, 2).
Με αυτή τη σειρά έργων επιχειρώ να προσεγγίσω μορφολογικά και εννοιολογικά τον ορίζοντα δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται μέσα στο τοπίο και τη σχέση του με τον παρατηρητή. Ως μέσο υλοποίησης της ιδέας επιλέχτηκε η χαρακτική λόγω της πολλαπλότητας, ώστε οι μήτρες να επαναπροτείνονται σε μεταξύ τους συνδυασμούς, αλλά και λόγω της έμμεσης διαδικασίας φανέρωσης του ορίζοντα. Δεν είναι το χέρι του καλλιτέχνη που τον οριοθετεί στο χαρτί, αλλά το πλησίασμα δύο χαραγμένων επιφανειών κατά τη διάρκεια του περάσματος τους από το πιεστήριο. Οι χαρακτικές μήτρες τυπώνονται σε οριακή απόσταση μεταξύ τους ως προς τον κατακόρυφο άξονα, ώστε το κενό που παρεμβάλλεται να ενσωματώνεται στη συνολική σύνθεση.

Event Information
Εκτός – Χώρος Τέχνης, Ι. Δροσοπούλου 17Α, Κυψέλη, Αθήνα
Έναρξη: Τετάρτη 7 Ιουλίου, 18.00 – 21.00
Διάρκεια έκθεσης: 7 – 31 Ιουλίου 2021
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00, Σάββατο: 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: info@haraktes.gr  | www.haraktes.gr

Στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τη νόσο COVID-19 δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια. Επίσης, δεν θα βρίσκονται περισσότεροι από τρεις επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο.

Last modified: 05/07/2021