ΛΕΖΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σπούδασε Οικονομικά με μεταπτυχιακά στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο πανεπιστήμιο ULB στις Βρυξέλλες.
Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως εθνικός εμπειρογνώμονας και συμμετείχε σε αποστολές του ΟΗΕ και ΕΕ στην Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία. Αφού εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως γραφειοκράτης, επανήλθε στα θρανία, μιας και τον κέρδισε η τέχνη. Είναι απόφοιτος (BA) του τμήματος καλών τεχνών του Αμερικανικού κολλεγίου Deree, αφού πρώτα παρακολούθησε σεμινάρια σχεδίου, ζωγραφικής και ανατομίας στο Central Saint Martins University of the Arts, London και στο Art Students League of New York.
Η μεθοδολογία του ως καλλιτέχνη, αλλά και έμπειρου θεατή, περιλαμβάνει στοιχεία ρεαλιστικά και εμπειρικά όπως αυτά ενυπάρχουν στο κόσμο των ιδεών του χωρίς να στερούνται το αυθόρμητο, το οποίο είναι ζωογόνο για την καθημερινότητα. Επιχειρεί ένα συνεχές παιχνίδι δοκιμής/λάθους γιατί φρονεί ότι το παιχνίδι είναι δημιουργία.
Στις επιτελεστικές του δράσεις/performances υιοθετεί την μιμητική σαν νανούρισμα για να περιγράψει σκηνές και να κριτικάρει κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Πιστεύει σε ένα αέναο διάλογο με δεδομένη δυναμική στην φύση και στη ζωή.
Οργάνωσε ατομικές και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και επιτελεστικές δράσεις/performances ως ακολούθως:

Ατομικές εκθέσεις
2023 lab Piree Superstodio, Πειραιάς
2020 Post-play Allegory, εγκατάσταση, Αθήνα.
2018 Sprezzatura, εγκατάσταση, Αθήνα.

Ομαδικές εκθέσεις
2021 The project gallery, Gender Melancholia, Αθήνα
– Back to Athens International art Fair , Kinetic Diorama, Αθήνα
2019 Alpha Theta, γκαλερί Art Number 23, Λονδίνο. Καλαισθησία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, Ελευσίνα.
– Γκαλερί OVALO, Mexico City, Μεξικό.
2018 1234 Km, γκαλερί Space52, Αθήνα.
– Γκαλερί Strand διοργάνωση της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι, Σερβία.
2017 HHΗ55, φόρο τιμής στον συγγραφέα Hermann Hesse, Αθήνα.
Επιτελεστικές δράσεις/performances
2021 Don’t break my walnuts , The project gallery, Gender Melancholia, Αθήνα
– Symphony of Nature, Συνέδριο Διεθνείς Συναντήσεις σχετικά με την Περιπατητική Τέχνη ( Is the walking Art ), που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρέσπες.
2020 Following the Fawn, Μια σάτιρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση (αποξένωση) εξ αιτίας της πανδημίας στους δρόμους της Αθήνας εν μέσω καραντίνας, Αθήνα
– Reinventing the youth of Mozia, Still statue, Αθήνα
2019 Litany to Nobody + No Body, Συνέδριο Διεθνείς Συναντήσεις σχετικά με την Περιπατητική Τέχνη, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρέσπες.
2018 Adult Playground με την ομάδα Milena Principle του Βελγίου στο Platforms Project 2018, ΑΣΚΤ Αθήνα.
– Electra Darling, επιτελεστική δράση/performance με εγκατάσταση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ Τα δάκρυα ταιριάζουν στην Ηλέκτρα. – Φεστιβάλ Plant(e)scape, Ακάμας, Κύπρος.
– Φεστιβάλ ΚΙΝΟΝΟ, επιτελεστική δράση/performance με επιτόπια εγκατάσταση στο Οικο-μουσείο, Βολάξ, Τήνος. – Libraries as Gardens, performance στο Αναλόγιο Φεστιβάλ θεάτρου και ποίησης με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο Αναφορά στο Γκρέκο του Ν. Καζαντζάκη.
2017 Interior Remains (Εσωτερικά σαρίδια), video art με επιτόπια επιτελεστική δράση in situ. Προβλήθηκε στα φεστιβάλ Animart στο θέατρο Τριανόν στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Empty Spaces στη Λευκωσία της Κύπρου και το 2018 στην γκαλερί Stricoff της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης The Armory Show, Νέα Υόρκη.
– Missing Herd (Χαμένο κοπάδι), Συμπόσιο Animart φεστιβάλ, Δελφοί.
2016 Eco sex, Documenta 14 στην Αθήνα και το 2017 στο Κάσσελ της Γερμανίας.

Τέλος, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος/εξωτερικός συνεργάτης σε θέματα Τέχνης στην εφημερίδα Καθημερινή και στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Last modified: 14/11/2023