Λαμπρινή Μποβιάτσου: Προς την άλλη πλευρά της ζωής…

Εύα Τζιμούρτα
Ιστορικός Τέχνης – Διαπολιτισμική Επικοινωνία

Μια μικρή εγκατάσταση μεγάλης συναισθηματικής έντασης
στο Platforms Project 2019

 

Η ποικιλομορφία των εικαστικών προτάσεων, ο πειραματισμός και το «διαφορετικό» με όλη τη σημασία της λέξης είναι στοιχεία που σηματοδότησαν και το φετινό Platforms Project. Μια οργάνωση μεγάλου ενδιαφέροντος για την ελληνική εικαστική σκηνή, ανοιχτή σε ξένους καλλιτέχνες, δίνοντας της έτσι μια εξωστρεφή, διαπολιτισμική διάσταση πολύ σημαντική. Στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή ταλαντεύεται ανάμεσα σε ποικίλα ερεθίσματα και εκπλήξεις. Και αυτό είναι που αποζητάς σε ένα τέτοιο χώρο. Να ψάχνεις, να εκπλήσσεσαι, να ανακαλύπτεις. Μόνο που σε διοργανώσεις όπως το Platforms Project 2019, ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός. Άλλωστε και η βιασύνη αποτελεί μέρος της εμπειρίας!…
Η εικαστικός Λαμπρινή Μποβιάτσου παρούσα και στο Platforms Project μας συγκίνησε με την εγκατάσταση της «You and me – homage to Evridiki». Κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή μας με τη δύναμη και την εκφραστική λιτότητα του έργου της. Δύο χέρια γήινα, μητρικά απέναντι στη μοίρα. Ένας βίαιος αποχωρισμός, εκεί που κόβεται το νήμα. Και η σκέψη που μένει πάντα ζωντανή, και συνεχίζει, να εκφράζεται με λέξεις, με λόγια, σταλμένα προς στην άλλη πλευρά της ζωής. Το ανοιχτό ψαλίδι, γίνεται σύμβολο του αποχωρισμού, και αντανακλά το πρόσωπο της δημιουργού του, χαρακτηριστικό στοιχείο της τέχνης της Λαμπρινής Μποβιάτσου. Όπως και η δύναμη μέσα από την τρυφερότητα, η απαλότητα μέσα από τη λιτότητα των μέσων. Μια μικρή εγκατάσταση μεγάλης συναισθηματικής έντασης που δείχνει πως ο πόνος της απώλειας, ακόμη και ο πιο σκληρός, ενσαρκώνεται, από την τέχνη. Παίρνει μια άλλη διάσταση, αποκτά ένα χρήσιμο ρόλο και εξελίσσεται σε πηγή δύναμης και επούλωση για τους θεατές του. Αυτά τα γήινα μητρικά χέρια που μοιάζουν μετέωρα, μαρτυρούν βιώματα πολλά, και παραπέμπουν στα ίδια χέρια της καλλιτέχνιδας που συνεχίζουν να προσφέρουν και να δημιουργούν αστείρευτα και με αγάπη.
Το έργο της Λαμπρινής Μποβιάτσου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Platforms Project 2019 με την ομάδα Τεχνοπαίγνιον art group για το project «Τραπέζι- απουσία» μαζί με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρο Βούτσα, Γιώργο Θεοδώρου, Ισμήνη Μπονάτσου και Γιάννη Στεφανάκι. Ετερόκλητα έργα που συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοσυμπληρωματικά πάνω (και κάτω) από ένα τραπέζι απώλειας, ανείπωτων σκέψεων και μνήμης.

Εύα Τζιμούρτα, Ιστορικός Τέχνης
info@art22.gr

 

Last modified: 11/06/2019