Λία Ναλμπαντίδου: «Αστικός Μυστικός Κήπος – Μια ανάγνωση»

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα άνοιξε ξανά με την έκθεση φωτογραφίας της Λίας Ναλμπαντίδου «Αστικός Μυστικός Κήπος – Μια ανάγνωση», τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας όλων μας.
H φωτογραφική εργασία Αστικός μυστικός κήπος – Μια ανάγνωση είναι ένα τεκμήριο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε ως αυτοσχεδιασμός το 2009, κατά τη διάρκεια άσκοπων, πρωινών περιπάτων στην πόλη.
Η ενότητα αποτελείται από σύγχρονες φωτογραφίες (2010 -2014) που απεικονίζουν το αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, αλλά και παλιότερες από το οικογενειακό αρχείο της φωτογράφου (1950 – 2008): εικόνες παλιές και νέες, αρμολογημένες πάνω στα βήματα ενός μεγάλου περιπάτου από το χειμώνα στο καλοκαίρι και από πολύ αργά το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας. Οι σύγχρονες φωτογραφικές λήψεις αφορούν το ιστορικό κέντρο και την Άνω Πόλη, το λιμάνι, τα Λαδάδικα και το παραλιακό μέτωπο σε μια διαδρομή ανατολικά προς το στρατόπεδο Κόδρα και το Καραμπουρνάκι μέχρι το εμπορικό Κέντρο Florida και το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Τα οικογενειακά στιγμιότυπα προέρχονται από το 1950 έως το 1990. Απεικονίζονται ο πατέρας, η μητέρα, η γιαγιά, στον κήπο, στο παράθυρο του σπιτιού της Άνω Πόλης, στην ταράτσα ή στον χώρο δειγματισμού της οικογενειακής prêt-à-porter βιοτεχνίας.
Φωτογραφίες της έκθεσης περιέχονται και στο photobook της Ναλμπαντίδου Urban Secret Garden: a trilogy book of photographs. Στο πρώτο ξεφύλλισμα του βιβλίου, ο αναγνώστης συναντά τις σύγχρονες φωτογραφίες, ωστόσο σε μια δεύτερη ανάγνωση καλείται να κόψει τις κρυμμένες σελίδες, προκειμένου να ανακαλύψει τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.
Η Λία Ναλμπαντίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φωτογραφία (BFA, 1991) στο Columbus College of Art & Design (Columbus – Ohio) στις ΗΠΑ & Humanities (Body Academy) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Γυναικών – EXPO 2000 στη Γερμανία. Το έργο της (Φωτογραφίες και Artists’ Books) αντιπροσωπεύεται σε ιδιωτικές συλλογές, σε συλλογές μουσείων και σε βιβλιοθήκες: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & Μουσείο Μπενάκη – Αθήνα, Μουσείο Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκης, Architekturbild EV – Στουτγάρδη, Gulbenkian Art Library – Λισαβώνα, Photoireland Foundation Collection – Δουβλίνο, Beinecke Rare Book & Manuscript Library –  Yale University & Weserburg Research Centre for Artists’ Books – Βρέμη.

Η ηχητική εγκατάσταση Οι Ραφές σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ειδικά για την παρουσίαση της έκθεσης Αστικός Μυστικός Κήπος – Μια Αφήγηση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα Κείμενο: Λία Ναλμπαντίδου & Σίλα Ζαμάνη Μετάφραση στα Αγγλικά: Θάλεια Μπίστικας Φωνές: Δάφνη Καλαφάτη, Άρτεμις Χαλκίδου & Mia Frimmer Μουσική: Joe Bauer Παραγωγή: Mia Frimmer & Joe Bauer, Berlin. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε με τη συνεργασία της αρχιτεκτόνισσας Ειρήνης Σάπκα. 

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 13.00 – 18.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr
Τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας όλων μας. 

 

 

Last modified: 13/05/2020