Λάρισα Μπιενάλε – Βήμα για νέους καλλιτέχνες

Στη Λάρισα, μια πόλη που χτυπήθηκε ανελέητα από την πρόσφατη θεομηνία, η Τέχνη έρχεται να δώσει πινελιά αισιοδοξίας και ελπίδας. Παράλληλα με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Δεκεμβρίου και μέχρι την τελευταία μέρα του χρόνου, η Λάρισα Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, φέρνει στην πόλη νέους καλλιτέχνες από τις τέσσερις σχολές καλών τεχνών.
Η Μπιενάλε είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ειρήνης Κατσίγρα κόρη του ευεργέτη της πόλης Γεώργιου Κατσίγρα, η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή.
Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στη Θεσσαλική πρωτεύουσα, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Πινακοθήκης, δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης με την αντιπρόεδρο κ. Α. Ψάρρα, τον πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, εικαστικό Άγγελο Αντωνόπουλο και τον εικαστικό Νίκο Βάνη.

Ο πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Μπιενάλε καθηγητής Άγγελος Αντωνόπουλος με το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννη. Όπως είπε ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ η Λάρισα με τη Μπιενάλε θα φιλοξενεί ένα καλλιτεχνικό θεσμό πανελλήνιας απήχησης.


Η συγκεκριμένη διοργάνωση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 21 Σεπτεμβρίου, αλλά μετατέθηκε λόγω του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που χτύπησε τη Λάρισα, μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος την χαρακτήρισε ως ένα εικαστικό γεγονός με ιδιαίτερη αξία για την πόλη. Η Λάρισα, πρόσθεσε ο δήμαρχος, μπαίνει στο επίκεντρο των πολιτιστικών γεγονότων, συμβάλλοντας ενεργά στην στήριξη της νέας γενιάς δημιουργών της χώρας και αναδεικνύεται σε κέντρο πολιτισμού και εξωστρέφειας. Ο κ. Καλογιάννης εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος και ως προς την διατήρηση της νομικής υπόστασης της Δημοτικής Πινακοθήκης, αλλά και του Λαογραφικού Μουσείου της Λάρισας, θέμα για το οποίο υπάρχει και ομόφωνη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που έχει τεθεί υπόψη του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, εικαστικός – καθηγητής της ΑΣΚΤ Άγγελος Αντωνόπουλος, στάθηκε στην μεγάλη απήχηση της Μπιενάλε, που θα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, μέσα από τη συμμετοχή σπουδαίων Μουσείων της χώρας όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το MOMus από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ημερίδα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση. Ο ίδιος μάλιστα ευχήθηκε και η νέα δημοτική αρχή να βοηθήσει στην καθιέρωση της ως ενός θεσμού που θα κάνει την Λάρισα να συγκεντρώνει το πανελλήνιο ενδιαφέρον. Τέλος τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα.

Από την παρουσίαση της διοργάνωσης ο πρόεδρος της Πινακοθήκης, δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης με την αντιπρόεδρο Άννυ Ψάρρα, τον πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, εικαστικό Άγγελο Αντωνόπουλο και τον εικαστικό Νίκο Βάνη.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ένας φορέας πολιτισμού με ιδιαίτερη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, έχοντας σαν στόχο να συνεχίσει την πολύχρονη προσφορά στο χώρο του Πολιτισμού και ιδιαίτερα των Εικαστικών Τεχνών, αναβιώνει την Μπιενάλε των Αποφοίτων των  Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας, στη Λάρισα, στις 2 Δεκεμβρίου και ως το τέλος του μήνα.
Συμμετέχουν οι τέσσερις Σχολές, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει δυο ξεχωριστά γεγονότα που έχουν έναν κοινό στόχο, την προαγωγή και την ανάδειξη της νέας εικαστικής σκηνής, προσφέροντας βήμα στους νέους εικαστικούς δημιουργούς.
Το πρώτο και κεντρικό εκθεσιακό εικαστικό γεγονός αφορά την πραγματοποίηση εικαστικής έκθεσης των νέων δημιουργών αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών στο χώρο της Πινακοθήκης. Η έκθεση θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα όπου θα βραβευτούν οι έξι καλύτερες συμμετοχές. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα θέλοντας να ενισχύσει τους νέους δημιουργούς θα απονείμει τρία βραβεία και τρεις επαίνους που θα συνοδεύονται από αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Η επιλογή των έργων θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή. Εν συνεχεία, τα βραβευμένα έργα θα αποτελέσουν μέρος της Συλλογής της Πινακοθήκης. Επιτροπή κρίσης  αποτελούν οι διευθύντριες των τριών μεγάλων μουσείων σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, δηλαδή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γρέγου και η διευθύντρια του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου.
Το δεύτερο αφορά ημερίδα με δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη θεματική έχει να κάνει με την καλλιτεχνική εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας με στόχο τη διερεύνηση των σύγχρονων πρακτικών και των μελλοντικών προκλήσεων και η δεύτερη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, τις προοπτικές των αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών, θεσμούς, φορείς, μηχανισμούς υποστήριξης και ανάδειξης των νέων δημιουργών.

  • Η Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίο στις 19.30 και η Ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ενώ η Έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 31 Δεκεμβρίου.Larissa BIennale

Last modified: 06/12/2023