Λάμψη Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Η 6η Art Thessaloniki υποδέχεται καλλιτέχνες και φιλότεχνους σε μια γιορτή χρωμάτων                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Μπορεί να ξεκίνησε σαν ένα πείραμα, αλλά εξελίσσεται σε μια διοργάνωση με λάμψη και διεθνή εμβέλεια. H Art Thessaloniki – έκτη χρονιά για φέτος – δίνει το δικό της τόνο στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης.
Φέτος οι φιλότεχνοι της, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της Βόρειας Ελλάδας έχουν την ευκαιρία παράλληλα με το πρόγραμμα των γκαλερί να απολαύσουν έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, της Ίλιας και του Εμίλια Καμπάκωφ.

Ίλια και του Εμίλια Καμπάκωφ: Το «πλοίο της ανεκτικότητας»

Είκοσι έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, όχι μόνο γλυπτά αλλά και πίνακες ζωγραφικής, έργα των Ίλια και Εμίλια Καμπακώφ που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά και έργα ανεξάρτητων καλλιτεχνών, περιλαμβάνει η 6η έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Thessaloniki που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Το κοινό έχει την ευκαιρία να βρει έργα τέχνης από 100 ευρω, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Παντελής Τσάτσης. «Επιδιώκουμε την ισορροπία μεταξύ ελληνικών και ξένων γκαλερί. Θέλουμε να ανοίξει η αγορά για νέους καλλιτέχνες που δεν συνεργάζονται με γκαλερί και θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν σε ατομικά περίπτερα και να κάνουν κατευθείαν γνωριμίες με γκαλερί και επισκέπτες» τόνισε.
Τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης θα είναι Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος είναι ο τιμώμενος καλλιτέχνης για της 6ης Art Thessaloniki. Έργα του προβάλλονται στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης, με πιο εμβληματικές τις ομπρέλες.

Γιώργος Ζογγολόπουλος

Η Art Thessaloniki σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου παρουσιάζει 20 συλλεκτικά έργα και μάλιστα για πρώτη φορά και έργα ζωγραφικής.
Στην έκθεση συμμετέχει και το νεοσύστατο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» που βρίσκεται στις Σέρρες και είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Περιφέρειας.
Τα βραβεία ΜΑΤΑROA για νέους καλλιτέχνες είναι και φέτος ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ. Όπως είναι γνωστό η διοργάνωση αυτή συνεργάζεται ουσιαστικά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ίλια και Εμίλια Καμπάκωφ

Οι Καμπακώφ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη
Μια πολύ ιδιαίτερη μουσειακή έκθεση πολυμέσων αποτελεί μια ξεχωριστή δράση με διεθνή λάμψη. Αφορά στους διεθνώς καταξιωμένους καλλιτεχνες Ίλια και Αιμιλία Καμπακώφ, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει τρεις φορές έργα τους στην Tate Modern του Λονδίνου, στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, σε Μουσεία στην Ουάσιγκτον και το Άμστερνταμ, ενώ έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Κοκόσκα και τον τίτλο τιμής Ιππότης των γραμμάτων και των τεχνών. Οι Καμπακώφ γεννήθηκαν στην άλλοτε σοβιετική Ουκρανία, προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά συνελήφθησαν και τελικά κατάφεραν να «δραπετεύσουν» την εποχή της Περεστρόικα και έκτοτε ζουν στο Λος Άντζελες. Σήμερα ο Ίλια Καμπάκοφ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

red madman aristeri selida. Aπό την τιμητική έκθεση του Costis

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Εμίλια Καμπακώφ είπε ότι νιώθει τιμή που τα έργα της παρουσιάζονται στην Ελλάδα, που είναι το λίκνο του πολιτισμού.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην Art Thessaloniki εκπροσωπούν τρεις από τις δέκα συλλογές που έχει στην κατοχή του το Μουσείου του Osten που εδρεύει στα Σκόπια, μεταξύ των οποίων και ένα από τα πιο επιδραστικά έργα από τη σειρά «Δέκα χαρακτήρες», που δημιουργήθηκαν την περίοδο 1968-1974 στη Μόσχα. Η διευθύνουσα σύμβουλος  Osten Κορνηλια Κονέσκα Κορνέσκα δήλωσε ότι τα έργα των Καμπακώφ μιλούν για τις συνθήκες στη μετασοβιετική Ρωσία αλλά και για την ανθρώπινη κατάσταση, το φόβο, την καταπίεση που προέρχεται από την οικογένεια, την κοινωνία και το κράτος, και τελικά την προσπάθεια του ανθρώπου να δραπετεύσει από την πραγματικότητα. Παρουσιάζονται τα έργα «Sitting in the Closet Primakov», «The Joker Gorokhov» και «The Decorator Maligin».

Ο Παντελής Τσάτσης, Art Director, δημιουργός και ψυχή της Art Thessaloniki.

Το ίδρυμα Osten λειτουργεί από το 1945 στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας και έχει στην κατοχή του 15.000 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών Πικάσο, Μιρό, Νταλί Τουλούζ Λωτρέκ, Ανρι Ματίς, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών όπως Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Τόνι Κραγκ, Τζόζεφ Κοσεθ κ.α.
Το «πλοίο της ανεκτικότητας»
Οι Καμπακώφ είναι γνωστοί εκτός από το καλλιτεχνικό τους έργο και για την ανθρωπιστική και κοινωνική τους δράση, ιδιαίτερα για το προτζεκτ «Το πλοίο της ανεκτικότητας» (Ship of Tolerance). Το πρότζεκτ είναι σε εξέλιξη επί 17 χρόνια και η Εμίλια Καμπακόφ εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στη Θεσσαλονίκη (μάλιστα έχει κάνει κάποιες σχετικές επαφές προς αυτή την κατεύθυνση) και τα Σκόπια. Η ιδέα το «πλοίου» είναι η τέχνη να χτίσει γέφυρες μεταξύ των παιδιών όλων των ηλικιών και από όλα τα πολιτισμικά υπόβαθρα. Τα παιδιά ζωγραφίζουν το πανί του «πλοίου της ανεκτικότητας» απεικονίζοντας το πώς θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Μέχρι στιγμής το πρότζεκτ έχει παρουσιαστεί στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της Κούβα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.6η ART THESSALONIKI

Με περίπτερα τους συμμετέχουν οι γκαλερί: AcroArt Gallery, AGATHI KARTALOS, Armos Gallery, ARTFORUM, ARTSHOT- SOPHIA GAITANI, BELAIRFINEARTS, BRAGGART, Chalkos Gallery, Chili Art Gallery,CL ART GALLERIES, GALLERY F, GALLERY ON THE MOVE, GOVEDAROU ART GALLERY, IAGA CONTEMPORARY ART, IKASTIKOS KIKLOS SIANTI, IKIA GARIPIS MYKONOS, MAGINE VISUAL ARTS, KAPOPOULOS FINE aRtS,  LOLA NIKOLAOU GALLERY, LOS ART GALLERY, MARITSA TRAVLOS CERAMICS & SCULPTURE, NITRA GALLERY, Pinelo Art Gallery, ROMA GALLERY, SISSI’S ART ROOM

Last modified: 21/11/2022